Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 november 2020 02:00
Del på Facebook
Charlton Heston i «Ben-Hur» (1959). Foto: Wikimedia Commons
Charlton Heston i «Ben-Hur» (1959). Foto: Wikimedia Commons

1959: Spillefilmen «Ben-Hur» hadde premiere i New York. Det storslåtte filmeposet var basert på en bestselgerroman av Lew Wallace fra 1880. Innspillingen var historiens dyreste filmproduksjon til da, og skulle være filmselskapet MGMs svar på Paramounts «De ti bud» fra 1956. Begge er da også blitt stående som bæresøyler i den såkalte «sandalfilmen» som hadde sin storhetstid på 1950- og 60-tallet. Til lettelse for MGM ble «Ben-Hur» en publikumssuksess. Den rakte også inn hele elleve Oscar-priser, blant annet for beste film, beste regissør (William Wyler) og beste mannlige hovedrolle (Charlton Heston). Heston skal ha fått rollen etter at både Burt Lancaster, Paul Newman og Marlon Brando hadde takket nei til å spille den.

1978: Den nyreligiøse sekten Peoples Temple begikk kollektivt selvmord i Guyana. Tragedien fant sted i den isolerte landsbyen Jonestown, som sekten hadde bygd under ledelse av pastor Jim Jones. Dagen i forveien hadde kongressmannen Leo Ryan ankommet landsbyen sammen med et TV-team for å granske påstander om at amerikanske borgere ble holdt der mot sin vilje. På ordre fra pastor Jones skjøt sektens væpnede vakter ned Ryan og de tre personene i TV-teamet. Etter mordene befalte pastoren Jonestowns innbyggere å ta sine liv ved å drikke saft blandet med cyanid. Vitneutsagn fra overlevende tyder på at de som ikke adlød, ble myrdet. Bare en håndfull personer unnslapp Jonestown i live. En 76 år gammel kvinne gjemte seg under en seng da masseselvmordet begynte. Da hun våget seg fram igjen, lå 909 mennesker døde rundt henne, blant dem pastor Jones. Hendelsen har gått inn i historien som The Jonestown Massacre.

1987: 31 mennesker mistet livet i en brann i King’s Cross tunnelbanestasjon i London. Brannen brøt ut i rulletrappene, og var trolig antent av en fyrstikk. Flammehavet sperret hundrevis av desperate T-banepassasjerer inne under bakken. Giftige gasser steg opp gjennom trappegangene og samlet seg i den underjordiske billetthallen, der mange av de omkomne ble funnet. I selve rulletrappene var varmeutviklingen så voldsom at det skulle gå 17 år før det siste av dødsofrene lot seg identifisere. Brannen i King’s Cross i 1987 er den verste som har rammet Londons undergrunnsbane. Katastrofen førte blant annet til et røykeforbud innendørs på alle undergrunnsstasjoner, og til at de gamle rulletrappene av treverk ble forbudt.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse