Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 november 2020 02:00
Del på Facebook
Det eneste bekreftede bildet av Abraham Lincoln den dagen han holdt Gettysburg-talen. Foto: Wikimedia Commons
Det eneste bekreftede bildet av Abraham Lincoln den dagen han holdt Gettysburg-talen. Foto: Wikimedia Commons

1863: President Abraham Lincoln holdt sin berømte tale i Gettysburg i Pennsylvania. Anledningen var innvielsen av en kirkegård for de falne i slaget ved Gettysburg, som var blitt utkjempet fire måneder tidligere. Slaget er blitt betegnet som det blodigste i hele borgerkrigen. Lincolns Gettysburg-tale varte i litt over to minutter og inneholdt bare 270 ord, men er likevel en av de mest berømte i amerikansk historie. I talen slo Lincoln fast at den pågående krigen ikke bare var en kamp for Unionen, men en kamp for frihet, likhet og demokrati for alle mennesker. Ifølge et øyevitne senket en andektig stillhet seg over publikum da presidentens tale var over.

1990: Den tyske popduoen Milli Vanilli ble fratatt sin Grammy, som de første i prisens historie. Årsaken til ydmykelsen var avsløringen av at duoen ikke hadde sunget på sin egen plate, den millionselgende «Girl You Know It’s True» fra 1989. Tyskerne hadde fått prisen i kategorien for beste nye artist. Milli Vanilli besto av danserne og fotomodellene Fab Morvan og Rob Pilatus. Hjernen bak gruppen var produsenten og låtskriveren Frank Farian, som også hadde stått bak Boney M. Under innspillingen av duoens plate hadde Farian hyrt inn sessionsangere til å legge på vokalsporene. Morvan og Pilatus mimet seg igjennom en lang rekke sceneopptredener før det ble kjent at de aldri hadde sunget en tone. Grammy-juryen tilbød den inndratte prisen til de andre artistene som hadde vært nominert i samme kategori, men samtlige avslo.

2004: En basketballkamp mellom Indiana Pacers og Detroit Pistons i Michigan utviklet seg til det som er blitt kalt «den verste kvelden i NBAs historie». Bare 46 sekunder gjensto av kampen da Ben Wallace (Pistons) og Ron Artest (Pacers) røk i tottene på hverandre. Slåssingen forplantet seg til de andre spillerne og utartet til et masseslagsmål på tribunene. Etter hendelsen reagerte det amerikanske basketforbundet (NBA) med å suspendere hele ni spillere for kortere eller lengre tid. Pacers-spilleren Ron Artest, som forbundet anså som den mest aktive, fikk hele 86 kampers karantene. Fem spillere ble dessuten stilt for retten og idømt bøter og samfunnstjeneste. I tillegg ble fem tilskuere utestengt fra Pistons’ hjemmekamper på livstid.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse