Annonse
Annonse
Brenningen av tempelridderne. Bibliothèque Municipale, Besançon, Frankrike
Brenningen av tempelridderne. Bibliothèque Municipale, Besançon, Frankrike

1307: Kong Filip IV av Frankrike knuste landets tempelridderorden ved å beordre massearrestasjon og fengsling av medlemmene. Et stort antall riddere ble torturert og henrettet, anklaget for kjetteri. Hendelsen danner grunnlaget for en av flere konkurrerende teorier om årsaken til at fredag 13. tradisjonelt er blitt ansett som en ulykkesdag. En annen forklaring viser til at Judas Iskariot var den trettende til bords under nattverden. British Medical Journal publiserte i 1993 en studie som viste at langt flere trafikkulykker inntreffer på fredag 13. enn på andre dager. I 2008 konkluderte en hollandsk undersøkelse med at ulykkene tvert imot er færre på denne dagen, fordi trafikantene viser større forsiktighet. I spansk- og gresktalende land er ulykkesdagen ikke fredag, men tirsdag 13. Italienerne på sin side regner tirsdag 17. som sin ulykkesdag.

1965: The Who spilte inn «My Generation» i IBC Studios i London. Sangen skulle bli bandets signaturnummer fremfor noe, og en hymne for den britiske mod-bevegelsen. Gitarist Pete Townshend har opplyst at han skrev låta på et tog, i ergrelse over at hans private likbil av merket Packard var blitt borttauet fra en gate i London etter krav fra selveste dronningmoren. På grunn av vokalist Roger Daltreys spesielle framføring teksten, som utmerket seg ved en bevisst stammende diksjon, nektet BBC opprinnelig å spille sangen av frykt for å støte personer med taleflytproblemer. «My Generation» inntok 11.-plassen i magasinet Rolling Stones kåring av tidenes 500 beste sanger.

1977: Et passasjerfly på vei fra Palma til Frankfurt ble kapret av palestinske terrorister. De fire kaprerne, som tilhørte organisasjonen Folkefronten for Palestinas frigjøring, krevde frigivelse av fengslede Rote Armee Fraktion-terrorister i bytte for gislene. Under en mellomlanding i Jemen skjøt terroristene flyets kaptein i hodet. Kort etter midnatt 18. oktober ble tre av terroristene drept da tysk antiterrorpoliti stormet flyet i Mogadishu. Den fjerde var Souhaila Andrawes, som ifølge Wikipedia ble dømt til 20 års fengsel i Somalia, men løslatt etter kort tid. I 1991 søkte Andrawes om opphold i Norge. Fire år senere ble hun utlevert til tysk politi og dømt til ti års fengsel i Tyskland for flykapring, frihetsberøvelse, utpressing og medvirkning til drap. Hun sonet deler av straffen ved Bredtveit fengsel i Oslo. Andrawes ble løslatt av helsemessige årsaker i 1999.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte