1831: Seilskuta HMS «Beagle» la fra kai i Plymouth, med 22 år gamle Charles Darwin om bord. Darwin var invitert med som selskap for kaptein Robert FitzRoy, som fryktet for ensomheten under den lange reisen, og ønsket å ha med seg en dannet og naturinteressert samtalepartner. Ifølge Wikipedia var samværet mellom den dypt religiøse kaptein FitzRoy og hans mer fritenkende gjest på ingen måte friksjonsfritt. De to mennene kunne havne i munnhoggerier «på grensen til det sinnssyke», mintes Darwin senere. Jordomseilingen skulle etter planen ta to år, men kom til å vare i nesten fem. Darwins studier under ferden skulle danne mye av grunnlaget for hans teori om artenes opprinnelse. Etter hjemkomsten i oktober 1836 skrev han boka «The Voyage of the Beagle», som kom ut i 1839.
1901: Skuespilleren og sangeren Marlene Dietrich ble født i Berlin. Hun fikk døpenavnene Maria Magdalena, som hun senere trakk sammen til Marlene. Dietrich stumfilmdebuterte i 1923 og slo igjennom med et brak i 1930 som nattklubbsangeren Lola Lola i lydfilmen «Der blaue Engel» («Den blå engel»). De neste årene gjorde hun karriere som filmskuespiller i Hollywood. Fra begynnelsen av 1950-årene viet hun seg for det meste til sangen. 11. mai 1960 gjenlød Marlene Dietrichs dype, hypnotiske røst på danserestauranten Regnbuen i Oslo. Besøket ble verdensstjernens eneste i Norge.
1941: Offiseren og motstandsmannen Martin Linge falt under Måløyraidet i Sogn og Fjordane. Den allierte landgangsoperasjonen mot Måløy og Sør-Vågsøy foregikk under det britiske kodenavnet «Operasjon Archery», og var rettet mot tyske installasjoner og skip i området. Operasjonen var planlagt og ledet av den britiske militærenheten Special Operations Executive (SOE). Kaptein Linge ble skutt og drept under stormingen av det tyske hovedkvarteret på Ulvesund hotell. Linge hadde bakgrunn som skuespiller, og hadde debutert på Centralteatret i 1921 i Ibsens «Fru Inger til Østråt». Han dukket også opp i en håndfull spillefilmer. Martin Linge kan blant annet sees som fisker i Tancred Ibsens filmklassiker «Gjest Baardsen» fra 1939.
(©NTB)