Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 februar 2019 05:55
Del på Facebook
Savonarolas henrettelse. Maleri av anonym kunstner (1498)
Savonarolas henrettelse. Maleri av anonym kunstner (1498)

1497: «Forfengelighetens bål» ble tent på Piazza della Signoria i Firenze. Tre år tidligere hadde dominikanerpateren og reformatoren Girolamo Savonarola grepet makten i bystaten. Som et middel til å omskape Firenze til en «dydens republikk» fikk han opprettet et hemmelig politi som passet på at borgerne overholdt sedene. Alle avvik fra den smale sti ble slått hardt ned på av Savonarola og hans tilhengere. Den nidkjære dydskampanjen nådde sitt høydepunkt i tenningen av et gigantisk bål, der alle slags gjenstander som bar bud om umoral og lastefullhet skulle brennes. Alt fra malerier, skulpturer og musikkinstrumenter til bøker, speil, kosmetikk, spillkort og finere stoffer ble kastet på flammene. Det er blitt hevdet at maleren Botticelli, i et anfall av religiøs begeistring, bar flere av sine mesterverker til bålet. I 1498 hadde florentinerne sett seg lei på Savonarola skrekkvelde, og dominikaneren ble brent på den samme plassen.

1947: De første av de såkalte Dødehavsrullene ble funnet i en ørkenhule ved Qumran på den nåværende Vestbredden. Historien om oppdagelsen av rullene fortelles i flere varianter, men den vanligste går ut på at en gjetergutt kastet en stein inn i hulen for å lokke fram en savnet geit. Da han hørte det knase i keramikk, gikk han inn i hulen og fant rullene i en krukke. I løpet av det neste tiåret ble det funnet nærmere 900 skriftfragmenter i elleve huler i området. De fleste av tekstene er skrevet på hebraisk og armensk på pergament av dyreskinn, og er datert til mellom år 200 f. Kr og 100 e. Kr. Dødehavsrullene har hatt stor betydning for studiet av eldre jødedom og dannelsen av Det gamle testamente. Et utvalg av tekstene ble utgitt på norsk i 2004.

1964: The Beatles tok av fra London Heathrow Airport, på vei til sitt første besøk i USA. I de to foregående ukene hadde singelen «I Want To Hold Your Hand» solgt 2,6 millioner eksemplarer i Amerika. Da bandet gjestet det toneangivende The Ed Sullivan Show, ble programmet ifølge Wikipedia fulgt av 74 millioner TV-seere – mer enn 40 prosent av USAs befolkning. Kaos brøt ut da The Beatles holdt sin første konsert i Amerika i Washington Coliseum. Dagen etter fikk de en lignende velkomst i Carnegie Hall. I april samme år besatte Liverpool-kvartetten tolv plasser på Billboards «Hot 100» singelliste, inkludert de fem øverste. Denne bragden er The Beatles fremdeles alene om i musikkhistorien.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse