Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 februar 2019 05:55
Del på Facebook
Gustav V taler i 1914, den såkalte borggårdstalen
Gustav V taler i 1914, den såkalte borggårdstalen

1914: 30.000 bønder marsjerte til Stockholms slott i protest mot kuttene i de svenske forsvarsbudsjettene som statsminister Karl Staaff og hans venstreliberale regjering hadde foretatt. Bondetoget ble hilst velkommen i slottets borggård av kong Gustav V selv, som holdt en flammende tale mot regjeringens nedrustningspolitikk. Talen, som skulle gå inn i historien under navnet Borggårdstalen, utløste en politisk krise i Sverige («Borggårdskrisen») og førte til regjeringens avgang. I liberale og sosialdemokratiske kretser ble kongens tale oppfattet som et forsøk på å sette den personlige kongemakten over regjeringens. Gustav Vs tale i borggården skal ha vært den siste gangen i historien da en svensk regent har grepet inn i landets politiske forhold.

1936: De 4. olympiske vinterleker ble åpnet i Garmisch-Partenkirchen i den tyske delstaten Bayern. Tyskland skulle også være vertskap for sommerlekene samme år, og for nazistenes propagandaapparat ble vinterlekene en generalprøve på den store festen i Berlin. Under forberedelsene var mangelen på snø i Garmisch en hodepine for arrangørene. Floken løste seg imidlertid da et kraftig snøvær brøt ut på dagen for åpningsseremonien, og som ved et trylleslag forvandlet OL-byen til et vinterparadis med eventyrlig skiføre. Sportslig sett ble lekene en triumf for den norske troppen. Norge ble beste nasjon med til sammen 15 medaljer, hvorav sju gull. Skøyteløperen Ivar Ballangrud vant tre av dem. Det norske kunstløpfenomenet Sonja Henie ble olympisk mester for tredje gang på rad.

1958: Åtte Manchester United-spillere mistet livet da flyet de var om bord i skled av rullebanen under takeoff fra München. Uniteds førstelag var på vei hjem fra Beograd etter å ha spilt kvartfinale i europacupen da ulykken skjedde. Blant de omkomne var lagkaptein Roger Byrne, måltyven Tommy Taylor og det 21 år gamle stjerneskuddet Duncan Edwards. Sistnevnte overlevde selve ulykken, men døde to uker senere av skadene hadde pådratt seg. Kort før sin død hadde Duncan Edwards skrevet boka «Tackle Soccer This Way», en instruksjonsbok i fotball der han ga tips og råd til unge spillere. Boka ble gjenutgitt i 2009 etter å ha vært ute av sirkulasjon i flere tiår. Blant kjennere hylles Edwards’ bok som et unikt innblikk bak kulissene i en engelsk storklubb i 1950-årene – før fotballen ble forvandlet til milliardindustri.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse