1906: «Aldri før i moderne i historie er en by blitt så fullstendig ødelagt. San Francisco er borte,» noterte forfatteren Jack London, etter at et voldsomt jordskjelv rystet byen i morgengryet 18. april 1906. Skjelvet skal ha vart i underkant av et minutt. Den første offisielle rapporten lød på bare 375 omkomne, men dette tallet var fabrikkert av byens myndigheter for å hindre et akutt fall i eiendomsprisene. Det virkelige antallet døde var omkring 3000. Nærmere 300.000 av byens 410.000 innbyggere ble hjemløse i katastrofen, som la mer enn 500 av San Fransiscos kvartaler i ruiner. Det antas at så mye som 90 % av ødeleggelsene ikke skyldtes selve skjelvet, men de talløse brannene som brøt ut etter at byens gassledninger ble revet over. Jordskjelvet i San Francisco var en av de dødeligste naturkatastrofene som har rammet USA.
1943: Amerikanske jagerfly iverksatte «Operasjon Vengeance» ved Salomonøyene i Stillehavet. Målet for operasjonen var å uskadeliggjøre én mann: admiral Isoroku Yamamoto, øverstkommanderende for den japanske marinen. Yamamoto hadde vært hjernen bak angrepet på Pearl Harbor i 1941, og var ansett som den japanske krigsmaskinenes største strateg. I april 1943 fikk amerikansk etterretning nyss om at admiralen planla et besøk ved flybasen på Salomonøyene. En jagerflyskvadron fra U.S. Air Force skjøt ned bombeflyet han satt i over øya Bougainville, der det styrtet i jungelen. Japans militære ledelse innså at nyheten om admiralens død kunne skade kampmoralen. Rapporten om bergingen av levningene hans var derfor utformet med omhu. Ifølge rapporten satt Yamamoto oppreist i flysetet sitt under et tre, med rak rygg og et fast grep om skjeftet på samuraisverdet. Admiralen satt med senket hode, het det videre, «som i dype tanker.»
1946: Folkeforbundet oppløste seg selv, etter at det nyopprettede FN hadde overtatt som internasjonal organisasjon for trygging av fred og utvikling av samarbeid mellom nasjonene. Folkeforbundet ble grunnlagt i 1919 i henhold til et punkt i Versaillestraktaten. En av de tidligste initiativtakerne til forbundet var USAs president Woodrow Wilson, som etter 1. verdenskrig ivret sterkt for å opprette en organisasjon som bl.a. kunne sikre staters suverenitet og territoriale grenser. Ironisk nok fikk han aldri den amerikanske kongressen til å ratifisere pakten, og USA ble derfor stående utenfor Folkeforbundet. Norge gikk inn i 1920 etter vedtak i Stortinget. I desember 1939 ble Sovjetunionen ekskludert fra forbundet som følge av angrepet på Finland.
(©NTB)