Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 april 2019 02:00
Del på Facebook
Lederen for den tyske storaksjonen i Warszawa i 1943, Jürgen Stroop, fotografert i den brennende byen (med skyggelue i midten). Josef Blösche til høyre
Lederen for den tyske storaksjonen i Warszawa i 1943, Jürgen Stroop, fotografert i den brennende byen (med skyggelue i midten). Josef Blösche til høyre

1943: Tyske SS-avdelinger rykket inn i den jødiske gettoen i Warszawa. Avdelingene skulle kvele det væpnede opprøret som hadde pågått i gettoen siden 18. januar, og som var en reaksjon på tyskernes deportasjoner av beboerne. Den tyske innrykningen ble møtt av intens motstand fra jødiske partisaner. Opprørsstyrken var likevel håpløst underlegen både i antall og utrustning, og 23. april var det meste av motstanden slått ned. Tyskerne hadde da sprengt seg systematisk gjennom kvartalene i gettoen. Ifølge Wikipedia første aksjonen til at mer enn 56.000 mennesker enten ble drept på stedet eller deportert til konsentrasjonsleirer. SS-offiseren Jürgen Stroop, som ledet den tyske aksjonen mot gettoen, ble dømt til døden for krigsforbrytelser og henrettet i 1952.

1987: Den animerte situasjonskomedien «The Simpsons» ble første gang vist i «The Tracey Ullman Show» på TV-kanalen Fox. Ur-episoden het «Good Night», og var bare ett minutt lang. Den viser Marge og Homer Simpsons kamp for å få barna sine i seng om kvelden. Totalt ble det produsert 48 slike minuttepisoder av serien, fordelt over tre sesonger. I 1989 ble serien utvidet til halvtimes episoder. Fortellingene om familien Simpson og de andre gule innbyggerne i byen Springfield er den lengstlevende animerte TV-serien i historien. I 1999 ble «The Simpsons» utropt til det 20. århundres beste TV-serie av magasinet Time. Året etter fikk Simpson-familien sin egen stjerne på The Hollywood Walk of Fame.

1993: FBIs 51 døgn lange beleiring av hovedkvarteret til sekten Branch Davidian utenfor Waco i Texas fikk en voldsom slutt. 28. februar hadde føderale agenter rykket inn i sektens hovedkvarter, Mount Carmel Center. Hensikten var blant annet å undersøke påstander om at sekten holdt seg med et ulovlig våpenlager. En skuddveksling som oppsto under ransakingen førte til at fire agenter og minst fem sektmedlemmer ble drept. FBI omringet Mount Carmel med støtte fra militære styrker. Sektleder David Koresh erklærte at alle forsøk på å trenge inn på eiendommen ville bli møtt med væpnet motstand. Davidianerne åpnet ild om morgenen 19. april, etter at FBI hadde forsøkt å røyke dem ut ved hjelp av tåregass. Få timer senere brøt det ut en eksplosiv brann inne på eiendommen. 76 døde ble funnet i ruinene, blant dem 25 barn. Brannårsaken er omdiskutert. Noen har hevdet at sekten selv satte fyr på bygningene, andre at det var FBIs tåregass som antente infernoet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse