Annonse

Høstens Dansegalla Høstens Dansegalla

Bram Stoker. Ukjent fotograf [Public domain], via Wikimedia Commons
Bram Stoker. Ukjent fotograf [Public domain], via Wikimedia Commons

1912: Bram Stoker døde i London, 64 år gammel. Nekrologen i The Times slo fast at forfatteren først og fremst ville bli husket for sin biografi om skuespilleren og Shakespeare-tolkeren Sir Henry Irving (1838–1905). Hans skrekkroman «Dracula» fra 1892 var bare nevnt i en bisetning. Stoker var blitt kjent med Henry Irving i sin tid som forretningsfører for et teater i London. Hans beundring for skuespilleren skal ha vært så stor at den nærmet seg persondyrkelse. Stoker ga ut biografien «Personal Reminiscences of Henry Irving» i 1906, året etter skuespillerens død. Det er en utbredt oppfatning at den samme Irving også hadde stått modell til Dracula-skikkelsen. Skuespillerens samtidige mente å kjenne igjen både hans utseende, manerer og temperament i den blodtørstige greven.

1939: Den største militærparaden i Nazi-Tysklands historie fant sted under feiringen av Adolf Hitlers 50-årsdag i Berlin. Det er anslått at 50.000 soldater deltok i paraden, som varte i fem timer. Jubileumsfeiringen omfattet også et kolossalt fakkeltog, offisielle besøk fra 23 land, og utgivelse av «Mein Kampf» i luksusformat. Ettersom jubilanten var avholdsmann, hadde et bryggeri i München produsert et alkoholsvakt jubileumsøl i anledning dagen. Som gaver fikk Hitler bl.a. en mengde statuer og byster, Meissenerporselen, antikvariske våpen og mynter, puter med broderte naziemblemer, og et maleri signert den italienske renessansemaleren Tizian. Dagen var på forhånd erklært som nasjonal fridag i Tyskland. Festlighetene ved 50-årsdagen overgikk alle andre feiringer av Førerens fødselsdager.

1944: Det nederlandske skipet «Voorbode» eksploderte ved Festningskaien i Bergen. Skipet var lastet med 120 tonn sprengstoff og ammunisjon. Ifølge Bergen byleksikon mistet 162 mennesker livet i ulykken, hvorav 101 var nordmenn. I tillegg fikk 534 personer store skader, og ytterligere 4250 måtte ha førstehjelp. 248 hus ble totalskadd. Forfatteren Odd Strand skriver i boka «20. april – en dag i 1944» at de fleste personer som befant seg innenfor en halv kilometers avstand fra ulykkesskipet ble slått bevisstløse av trykket fra eksplosjonen. Flere ble drept av vrakdeler som regnet ned over byen i en omkrets av to kilometer. Tysk politi hadde først mistanke om sabotasje, ettersom eksplosjonen inntraff på Hitlers fødselsdag. Etterforskningen pekte imidlertid i retning av at selvantent kull hadde utløst ulykken. Eksplosjonen i Bergen var en av de største enkeltstående katastrofene som har rammet en norsk by.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Kvernes jubileumshelg 980 x 300 Kvernes jubileumshelg 320 x 200

Annonse

Kvernes jubileumshelg 980 x 300 Kvernes jubileumshelg 320 x 200

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte