Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 april 2019 02:00
Del på Facebook
Oklahoma landrush. William S. Prettyman (1858 — 1932)
Oklahoma landrush. William S. Prettyman (1858 — 1932)

1889: Omkring 50.000 mennesker tok oppstilling for å sikre seg en bit av det nåværende Oklahoma. Landområdet var blitt lagt ut for hvit kolonisering etter at urbefolkningen formelt hadde avstått det til den amerikanske regjeringen. Koloniseringen begynte på slaget klokken tolv om formiddagen, og fordelingen av det herreløse landet foregikk etter først-til-mølla-prinsippet. En del av de fineste plassene ble okkupert av folk som hadde skjult seg i området før sperrefristen gikk ut, og gjorde krav på sitt utvalgte landstykke med det samme klokken slo tolv. Totalt skulle ca. 8000 kvadratkilometer med land koloniseres. Hver nybygger kunne legge beslag på opptil 0,65 km². I løpet av noen få, hektiske timer ble Oklahoma City og flere andre byer grunnlagt. Det såkalte «Land Rush of 1889» var det første av sju slike koloniseringskappløp som gikk av stabelen i Oklahoma i årene fra 1889 til 1895.

1977: En produksjonsbrønn ved plattformen «Bravo» på Ekofiskfeltet begynte å blåse ut olje under reparasjonsarbeider. Det ble opptakten til den største ukontrollerte oljeutblåsningen som har inntruffet i Nordsjøen. Årsaken skal ha vært at den aktuelle brønnen ikke var blitt skikkelig trykkstabilisert («drept») med boreslam. De amerikanske brønndreperne Neil «Red» Adair og Asger «Boots» Hansen ble fløyet inn for å stanse utblåsningen. Etter nesten åtte intense døgn, da hele Norges oppmerksomhet var rettet mot dramaet i Nordsjøen, klarte brønndreperne å stenge brønnen. «Red» Adair var fra før av en internasjonalt kjent skikkelse. Spillefilmen «Hellfighters» fra 1968 var basert på hans bragder som brønndreper. Rollen som Adair ble spilt av ingen ringere enn John Wayne.

1983: «Hitlers dagbøker funnet,» lød den sensasjonelle tittelen på forsiden av Stern. Ifølge det tyske magasinet skulle journalist Gerd Heidemann ha sporet opp bøkene i DDR og smuglet dem ut av landet ved hjelp av en mellommann. Stern hadde punget ut med 9,3 millioner mark for de 62 bindene, som angivelig dekket Hitlers liv og virke fra 1932 til 1945. Forlegenheten i redaksjonen var derfor betydelig da det kom for en dag at bøkene slett ikke var skrevet av Hitler, men av falskneren Konrad Kujau, som hadde laget dem på bestilling fra journalist Gerd Heidemann. Heidemann skal ha fått ideen om å selge falske nazirelikvier mens han var kjæreste med Hermann Görings datter Edda i 1970-årene. Begge bedragerne ble dømt til fire og et halvt års fengsel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse