Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Filipstadulykken sett fra Frognerstranda Foto: R. Kamrath-Lied, tilhører Trondheim byarkiv
Filipstadulykken sett fra Frognerstranda Foto: R. Kamrath-Lied, tilhører Trondheim byarkiv

1894: Norsk Folkemuseum ble stiftet i Kristiania. Hjernen bak initiativet var arendalitten og museumsmannen Hans Aall, som hadde innsett at det norske bondesamfunnet var i hurtig endring, og at gamle tradisjoner var i ferd med å forsvinne. Aall så for seg en norsk parallell til Nordiska museet i Stockholm. Han ble selv det nye museets første konservator og senere direktør. Museets aller første utstilling ble holdt i 1896 i en leilighet i sentrum av Kristiania. Fra århundreskiftet begynte flyttingen til Bygdøy, der friluftsmuseet Oscar IIs samlinger allerede var etablert med den gjenreiste Gol stavkirke som midtpunkt. Kongens samlinger ble innlemmet i Norsk Folkemuseum i 1907. Ifølge museets nettsider skal anlegget i dag strekke seg over 140 mål. 160 historiske bygninger og 230.000 gjenstander inngår i samlingene.

1943: Filipstadeksplosjonen inntraff i Oslo. Katastrofen ble utløst da 800 tonn ammunisjon ble antent under lossing av lasteskipet D/S «Selma», som lå til kai på Filipstad. Eksplosjonen og de påfølgende brannene la flere kvartaler i grus og ødela mer enn 400 bygninger. Store norske leksikon oppgir at 45 nordmenn og 75 tyskere mistet livet i infernoet, og over 400 ble skadd. Fem av de omkomne var norske brannmenn. Trykket fra eksplosjonen var så kraftig at det skal ha gått vindusruter så langt unna som på Skjennungstua i Nordmarka. Årsaken til katastrofen er aldri helt klarlagt. Ryktene gikk om sabotasje, men fra offisielt tysk hold ble Filipstadeksplosjonen omtalt som en ulykke. At det ikke ble iverksatt represalier mot nordmenn etter hendelsen, er blitt tolket som et tegn på at tyskerne hadde mistanke om sabotører i egne rekker.

1967: Australias statsminister Harold Holt ble erklært død in absentia, to dager etter at han var forsvunnet under en svømmetur på landets sørkyst. Liket av 59-åringen ble aldri funnet. Foruten å utløse en heftig strid om hvem som skulle bli hans etterfølger, ga Holts forsvinning opphav til en rik flora av konspirasjonsteorier. En av dem gikk ut på at Holt var blitt myrdet av CIA fordi han ønsket å trekke australske styrker ut av Vietnam. En annen teori ville ha det til at nordvietnamesiske agenter hadde tatt Holt av dage, en tredje at han hadde arrangert sin egen død og flyktet med en hemmelig elsker. Den kanskje mest radikale hypotesen ble lansert av journalisten Anthony Grey i boka «The Prime Minister Was a Spy» (1983). Grey argumenterte for at Holt gjennom mange år hadde spionert for Kina, og var blitt plukket opp og brakt i sikkerhet i Beijing av en kinesisk undervannsbåt.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse