Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
30 juni 2020 19:30
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vindkraftmotstanden øker i antall medlemmer, antall aksjoner og blir stadig mer synlig i nasjonale media.

Til helga arrangeres to aksjoner mot vindindustrianlegg på Mørekysten som også appellerer til vindkraftmotstandere fra hele Norge.

Motstand mot vindindustrianlegget Havsul 1

Runde 20190802. Havsuler har sine reir i fiskegarn av plast på fuglefjellet på Runde. Statsminister Erna Solberg så denne fuglen fra båten på en tur rundt øya. Solberg er på valgkamp turné på Vestlandet.Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHer holder havsulene til på fuglefjellet Runde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

På lørdag 4. juli  klokken 14:00 inviterer aksjonsgruppa «Runde mot Havsul 1 vindkraftverk» til å samles på Rundebranden i solidaritet med fuglene på landets eneste fuglefjell i Sør-Norge. Aksjonsledelsen ønsker alle velkommen og minner samtidig om smittevernsreglene. 

På programmet står appeller, allsang, andre innslag og en seanse med «ordet er fritt» hvor man håper på gode innspill fra de oppmøtte.

Blant flere kontroverser, er Havsul I planlagt midt i en svært viktig trekkorridor både for sjøfugl- og fastlandsfugl langs kysten. Anlegget vil i stor grad ramme næringssøkende fugl fra Sør-Norges eneste fuglefjell, Runde.

Det reageres også sterkt på at dette kalles et havvind- eller offshoreprosjekt, da det ligger i skjærgården med bunnfaste installasjoner på svært grunt vann.

Les mer om Havsul 1 på Motvind Norges nettside eller hos NVE hvor konsesjonssaken er dokumentert.  Les også Facebooksiden til Runde mot Havsul vindkraftverk.

Motstand mot vindindustrianlegget på Haramsøya

Haramsøy 20200517. Anleggsmaksiner på plass på fjellet til tross for protester mot det planlagte vindkraftverket på Haramsøy. Til høyre er to fra politiet utplassert.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixAnleggsmaskiner på plass på Haramfjellet til tross for protester mot det planlagte vindkraftverket på Haramsøy. Til høyre er to fra politiet utplassert. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

På søndag den 5.  juli klokken 12:00 til mandag 6. juli klokken 10:00, inviteres publikum til arrangementet «Fugleskriket på Haramsfjellet». Her er det Karin Augusta Nogva, Erik Larsen og Christina Fjeldavli som har tatt initiativ til en aksjon mot etableringen av vindindustrianlegget på Haramsfjellet. 

Oppmøte på Ulla, Haramsøya kl. 12:00 og hvor man går opp til Haramsfjellet der anleggsmaskinene står og hvor turbinene er planlagt oppført.

Her vil det bli holdt appeller, dikt og performance-kunst mellom kl. 14:00 og kl. 15:30 på Haramsfjellet. På fjellet vil du møte både naturen, kunstnere og fuglekunnskap. Send melding til Christina Fjeldavli via Messenger om du ønsker å bidra kunstnerisk, eller med en appell. Arrangementet er tverrpolitisk.

Foreløpig program
  • Fuglevokteren og hennes flokk (Karin Augusta Nogva og flere andre kunstnere)
  • Dikt av Dag Máhtenjárga
  • Appell, dikt og familievennlige naturnærværsøvelser ved Erik Larsen
  • Appell ved Morten Walloe Tvedt
  • Appell og dikt ved Christina Fjeldavli
  • Spesiell invitasjon til statsministeren
Statsministeren også invitert

Norges statsminister Erna Solberg har oppfordret nordmenn til å oppsøke norsk natur i sommer. Hun er derfor spesielt invitert til Haramsfjellet denne dagen!

Les mer om Haramsfjellet vindkraftverk hos Motvind Norge eller hos NVE hvor konsesjonssaken er dokumentert.  Les også Facebooksiden til NEI TIL VINDKRAFTVERK PÅ HARAMSØYA!

Runde 20190802. Statsminister Erna Solberg ser etter plastsøppel på fuglefjellet på Runde fra en båt på tur rundt øya. Solberg er på valgkamp turné på Vestlandet.Foto: Heiko Junge / NTB scanpixStatsminister Erna Solberg ser etter plastsøppel på fuglefjellet på Runde fra en båttur rundt øya. Anledningen var valgkampturné på Vestlandet i 2019. Da har kanskje statsministeren en større forståelse om hva som står på spill denne gangen? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse