Annonse
Annonse
President Donald Trump har blant annet anklaget WHO for å være kontrollert av Kina. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
President Donald Trump har blant annet anklaget WHO for å være kontrollert av Kina. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix

USA har formelt gitt FN beskjed om at landet vil trekke seg ut av Verdens helseorganisasjon WHO, med virkning fra 6. juli 2021.

– Kongressen har fått beskjed om at POTUS offisielt har trukket USA ut av WHO midt i en pandemi, tvitrer senator Bob Menendez, som er Demokratenes øverste representant i utenrikskomiteen.

POTUS er en forkortelse for USAs president.

Samtidig opplyser kilder i president Donald Trumps administrasjon at USA formelt har gitt FNs generalsekretær António Guterres beskjed om utmeldingen. Det bekreftes av Guterres' talsmann og en talsperson i USAs utenriksdepartement.

Dermed er prosessen med å trekke USA ut av organisasjonen i gang, over en måned etter at Trump kunngjorde at USA skulle forlate organisasjonen.

Anklager

Oppsigelsestiden er på ett år, og dersom prosessen fullføres, mister WHO sin største økonomiske bidragsyter 6. juli neste år. I mellomtiden må USA innfri sine økonomiske forpliktelser, ifølge FN. Hvis demokraten Joe Biden skulle vinne presidentvalget i november, antas det at han vil stanse utmeldingen.

USAs president Donald Trump sa i mai at han ville trekke landet ut av WHO og anklaget organisasjonen for å ha sviktet under pandemien. Han kunngjorde også at USAs midler til WHO skulle fryses.

– Dette vil ikke beskytte amerikanske liv og interesser, det etterlater amerikanere syke og Amerika alene, skriver Menendez.

Solberg-kritikk

Trump har fått massiv kritikk for beslutningen om å forlate organisasjonen.

Statsminister Erna Solberg (H) var første regjeringsleder som kritiserte beslutningen, ifølge Politico. Hun avviste Trumps påstand om at WHO er kontrollert av Kina og sa at presidentens beslutning er «feil svar» på bekymringer om WHO.

– Jeg håper vi kan få USA tilbake, sa Solberg i et intervju med Politico i juni.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte