Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 august 2020 21:01
Del på Facebook
Hurtigruten-skipet MS Roald Amundsen ligger skipet til kai i Tromsø. Av de 154 besetningsmedlemmene om bord, testet 32 lørdag positivt på korona. Fra før er fire besetningsmedlemmer lagt inn på sykehus. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Hurtigruten-skipet MS Roald Amundsen ligger skipet til kai i Tromsø. Av de 154 besetningsmedlemmene om bord, testet 32 lørdag positivt på korona. Fra før er fire besetningsmedlemmer lagt inn på sykehus. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 36 ansatte på Hurtigruten er koronasmittet, mens nærmere 400 passasjerer er satt i karantene. – Vi er veldig lei oss, sier direktør Daniel Skjeldam.

Tallet på smittede steg med hele 31 personer lørdag etter at det fredag ble påvist covid-19 hos fire besetningsmedlemmer på ekspedisjonsskipet MS Roald Amundsen. Skipet ligger nå til kai i Tromsø.

Senere på kveld økte antallet til 36 ansatte etter at én av tre ytterligere prøvesvar kom tilbake positiv. De to andre var negative.

33 av de smittede har filippinsk bakgrunn, mens de to andre er fra Norge og Tyskland. Nasjonaliteten på den siste smittede er ikke kjent. Fire av dem ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø fredag.

I tillegg fikk én passasjer påvist smitte onsdag etter en tur på skipet i forrige uke.

69 kommuner berørt

Alle passasjerene på skipets to siste seilaser, i alt 386 personer, er satt i karantene. Av disse er rundt 40 fortsatt i Tromsø. De fleste passasjerene fikk imidlertid beskjed om at de kunne dra hjem, trass i at det var oppdaget smitte om bord på skipet.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er 69 kommuner over hele landet berørt av utbruddet.

– Dette er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for ytterligere spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i en pressemelding. FHI bistår nå i smittesporingen.

Tromsø kommune har fortsatt ikke fått tak i rundt 20 av passasjerene på den siste seilasen, ifølge Wilhelmsen Dermed kan flere være uvitende om at de er i karantene, som gjelder fra man gikk av skipet.

I Tromsø blir de passasjerene som er igjen, nå testet for covid-19. Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø oppfordrer alle passasjerer på den siste seilasen til å teste seg.

Ble varslet

Hurtigruten-direktør Daniel Skjeldam sier rederiet jobber på spreng med å få de siste passasjerene hjem.

– Vi håper det kan la seg gjøre i løpet av dagen eller morgendagen, sier Skjeldam til NTB.

Direktøren vil ikke si noe om de koronafaste gjestene vil få kompensasjon, men forsikrer om at selskapet vil dekke kostnader ved hjemtransport.

Onsdag ble Hurtigruten varslet om at en passasjer på den forrige seilasen hadde testet positivt for covid-19. Men etter å ha testet følget til vedkommende, samt rådført seg med egen lege om bord, vurderte ledelsen at det ikke var nødvendig å varsle de andre passasjerene.

– Det er lett å se tilbake og si at basert på det vi vet i dag, så ville vi ha håndtert den situasjonen annerledes, sier Hurtigruten-direktøren.

Varslet Hurtigruten onsdag

Line Vold sier til TV 2 at FHI allerede onsdag rådet rederiet om å varsle passasjerene.

– Vi skulle ønske at passasjerene fikk beskjed ennå tidligere, så her kan det godt være at det er forbedringspunkter, sier hun.

Skjeldam understreker samtidig at rederiet har fulgt alle internasjonale og nasjonale regler.

– Som selskap har vi innført mange flere retningslinjer enn vi er pålagt å gjøre, sier konsernsjefen.

Kritisk til håndtering

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) er derimot kritisk til hvordan Hurtigruten har håndtert smittesituasjonen på skipet. Tallet på smittede er kjempehøyt, sier han til Nordlys.

Wilhelmsen mener passasjerer skulle blitt informert og satt i karantene før skipet la til kai. Ordføreren frykter også et større smitteutbrudd i Tromsø etter at potensielt smittede passasjerer var rundt i byen før de ble klar over situasjonen.

– Vi må være forberedt på at det kan skje, sier Wilhelmsen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse