Annonse
Annonse
Teaterstykket Lars er LOL er en av kulturopplevelsene skolebarn har fått gjennom DKS. (foto: Tingh)
Teaterstykket Lars er LOL er en av kulturopplevelsene skolebarn har fått gjennom DKS. (foto: Tingh)

Kultur-, næring- og folkehelseutvalget har vedtatt å be kulturministeren om å øke den framtidige rammen for Den kulturelle skolesekken (DKS), slik at ordningen kan bli tatt i vare på en god måte også for fremtiden.

Tildelingen til DKS til Møre og Romsdal for skoleåret 2020/2021 er redusert fra året før. Det skyldes en nedgang i spillemidler til Kulturtanken, som forvalter ordningen.

– Det er en utvikling vi er bekymret for, sier leder i Kultur-, næring- og folkehelseutvalget Marit Nerås Krogsæter. Med reduksjon i tildelingene, frykter jeg at elevene våre skal få færre møter med kunst og kultur gjennom året. Derfor ber vi nå kulturministeren om å ta grep, sier Krogsæter.

20 år med den kulturelle skolesekken

Den kulturelle skolesekken er en nasjonal ordning som gir alle skoleelever, i grunnskole og videregående skole i Norge, profesjonell kunst og kultur hvert år. Gjennom ordningen får elevene mulighet til å oppleve, bli kjent med og utvikle forståelse for profesjonelle kunst- og kulturuttrykk. Ordningen er et samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet, alle landets fylkeskommuner og kommuner.

I 2021 har DKS vært en nasjonal ordning i 20 år. Møre og Romsdal fylkeskommune bidro sterkt med å få denne ordningen på plass og mener det er  viktig for fylkeskommunen at ordningen er sikret for fremtiden.

De økonomiske rammene for DKS har siden 2003 vært basert på statlige spillemidler. Stadig flere ordninger og tiltak blir finansiert av spilleoverskuddet fra Norsk Tipping. Fordelingen til kulturformål, som DKS er en del av, får bare 18 prosent av dette overskuddet. Til sammenligning går 64 prosent til idrettsformål. DKS er i en stadig voksende konkurranse med andre om midler.

– Viktig for demokratibygging

- Å sikre den kulturelle skolesekken for fremtiden er viktig for oss. Kunst og kultur bidrar til å skape gode medborgere, noe som er viktig for den kontinuerlige byggingen av demokratiet i landet vårt. Det gjør ordningen særlig verdifull, seier Krogsæter.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte