Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
03 september 2020 10:27
Teaterstykket Lars er LOL er en av kulturopplevelsene skolebarn har fått gjennom DKS. (foto: Tingh)
Teaterstykket Lars er LOL er en av kulturopplevelsene skolebarn har fått gjennom DKS. (foto: Tingh)
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kultur-, næring- og folkehelseutvalget har vedtatt å be kulturministeren om å øke den framtidige rammen for Den kulturelle skolesekken (DKS), slik at ordningen kan bli tatt i vare på en god måte også for fremtiden.

Tildelingen til DKS til Møre og Romsdal for skoleåret 2020/2021 er redusert fra året før. Det skyldes en nedgang i spillemidler til Kulturtanken, som forvalter ordningen.

– Det er en utvikling vi er bekymret for, sier leder i Kultur-, næring- og folkehelseutvalget Marit Nerås Krogsæter. Med reduksjon i tildelingene, frykter jeg at elevene våre skal få færre møter med kunst og kultur gjennom året. Derfor ber vi nå kulturministeren om å ta grep, sier Krogsæter.

20 år med den kulturelle skolesekken

Den kulturelle skolesekken er en nasjonal ordning som gir alle skoleelever, i grunnskole og videregående skole i Norge, profesjonell kunst og kultur hvert år. Gjennom ordningen får elevene mulighet til å oppleve, bli kjent med og utvikle forståelse for profesjonelle kunst- og kulturuttrykk. Ordningen er et samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet, alle landets fylkeskommuner og kommuner.

I 2021 har DKS vært en nasjonal ordning i 20 år. Møre og Romsdal fylkeskommune bidro sterkt med å få denne ordningen på plass og mener det er  viktig for fylkeskommunen at ordningen er sikret for fremtiden.

De økonomiske rammene for DKS har siden 2003 vært basert på statlige spillemidler. Stadig flere ordninger og tiltak blir finansiert av spilleoverskuddet fra Norsk Tipping. Fordelingen til kulturformål, som DKS er en del av, får bare 18 prosent av dette overskuddet. Til sammenligning går 64 prosent til idrettsformål. DKS er i en stadig voksende konkurranse med andre om midler.

– Viktig for demokratibygging

- Å sikre den kulturelle skolesekken for fremtiden er viktig for oss. Kunst og kultur bidrar til å skape gode medborgere, noe som er viktig for den kontinuerlige byggingen av demokratiet i landet vårt. Det gjør ordningen særlig verdifull, seier Krogsæter.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Hofseth svartmaler situasjonen i vårt eige fylke og klagar på at vegen vert lagt der folk bur, ferdast og arbeider. ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje SundsbøFakta? Forholder du deg, som "blind" MA tilhenger til fakta, der du repeterende kjører på med MA "propaganda"? Informasjon som ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir hevdet over 30 års planlegging ifbm. omveien og tunneltraseen Møreaksen, en trase ned mot Tomrefjord fra Ørskogfjeller, under ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir av enkelte hevdet oppstart av omveien og tunneltraseen Møreaksen (MA) i 2023? Men stemmer virkelig det da? Joda, ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje G. Finnøy Så var det dette med fakta igjen. Det har aldri vært planen å bygge hele Møreaksen fra Breivika i Ålesund ...
Terje G. Finnøy 21 timer siden Sunnmøre på rett vei
At omveien og tunneltraseen MA nå tydelig fremstår som ett stykkevis og delt prosjekt, er på lik linje med det ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte