Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
07 september 2020 13:52
Del på Facebook
Linda Hofstad Helleland er leder i programkomiteen i Høyre. Mandag presenterte hun komiteens førsteutkast til partiprogram for neste stortingsperiode. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Linda Hofstad Helleland er leder i programkomiteen i Høyre. Mandag presenterte hun komiteens førsteutkast til partiprogram for neste stortingsperiode. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre lover moderat skattelette i sitt førsteutkast til nytt partiprogram. Men de store kuttene uteblir.

– De som nå hadde gledet seg til storstilte skattelettelser fra Høyre, de kan nok bli litt skuffet, sier Linda Hofstad Helleland til NTB.

Hun er leder i programkomiteen i Høyre, som nå har lagt fram sitt førsteutkast til nytt partiprogram. Der loves det kun «moderate lettelser» i samlet skatte- og avgiftsnivå.

Solberg-regjeringen har ifølge Høyre kuttet skattenivået med rundt 27 milliarder kroner siden 2014.

Men framover blir det strammere.

– Vi vet at det blir smalere budsjetter, med mindre oljeinntekter og store utgifter knyttet til klimaforpliktelsene våre. Og skal vi bevare velferden slik den er i dag, er vi nødt til å gjøre noen prioriteringer, sier Helleland.

– Derfor kommer vi ikke med storstilte nye velferdsreformer, og vi kommer heller ikke med storstilte skattelettelser, forklarer hun.

Vanskelige prioriteringer

Henrik Asheim, som har vært nestleder i programkomiteen, forteller at dette har vært noe av det vanskeligste i diskusjonene i komiteen.

– Det er mange ting som ikke står i programmet nå fordi de rett og slett koster for mye penger. Vi har forsøkt å holde igjen på de store nye reformene. Eller på skattelettelsene, for den saks skyld, sier Asheim, som er minister for forskning og høyere utdanning.

Ifølge ham har medlemmene i programkomiteen vært strenge med å ta ut punkter som de egentlig kunne vært for, men som de har sett at det ikke er realistisk å prioritere.

Noen lettelser er det likevel funnet rom for.

Programkomiteen foreslår for eksempel å innføre et jobbskattefradrag for arbeidstakere under 30 år. Samtidig foreslås det å fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital – og på sikt å fjerne formuesskatten helt.

Vil utvide alkoholsalget

Et viktig slagord i det nye programutkastet er valgfrihet.

Det gir seg blant annet utslag i forslag om å åpne for søndagsåpne butikker, alkoholsalg i butikk til klokka 23 og å holde Vinmonopolet åpent til klokka 20 på hverdager.

Flertallet i komiteen går dessuten inn for å tillate salg av alkohol på opptil 8 prosent i butikk.

Organisasjonen Actis reagerer kraftig på forslagene og fordømmer dem som et velgerfrieri som vil resultere i svakere folkehelse og mer alkoholrelaterte skader i samfunnet.

– Lavere avgifter, betydelig utvidelse av salgstidene for alkohol og åpning for salg av sterkøl i butikk er en kombinasjon som all forskning tilsier vil gi betydelig økning i konsumet. Høyre forlater med dette hovedlinjene i både sin egen og landets alkoholpolitikk, sier generalsekretær Pernille Huseby i Actis.

Sju dissenser

Det er også sju dissenser i utkastet som valgkomiteen har lagt fram.

Uenigheten gjelder blant annet avvikling av kontantstøtten og statlig nedsalg i Equinor.

– Det er noen kjente Høyre-uenigheter. Men så er det også noen nye uenigheter som har dukket opp fordi vi har utviklet politikken vår i en ny retning, sier Helleland.

Hun sender nå programutkastet ut på en bred høring i partiet. Så skal det utarbeides et andreutkast før det endelige programmet vedtas på landsmøtet i mars neste år.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøEg har vist til forpliktende mål i klimapolitikken. Med gjeldande tiltak er vi langt frå å oppnå dette målet.Så har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDet kloden ikke tåler, er enormt kraftkrevende ferger. Når Møreaksen avløser 3 fergesamband, blir enorme mengder elektrisitet frigitt, langt mer ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDet akkurat det eg sa, der må vere likhet mellom Loke og Tor. Også reduksjon av farta gjennom Tautratunellen frå ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrHurtige trafikkreduksjoner oppnås ved å redusere fartsgrensene i dag på allerede sterkt trafikkerte veier, slik som rundt Ålesund. Uten utviding ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDette vil ramme alle, også der framskrivingane av trafikk er 50+. Naudsynt trafikkauke til å betale tilbake bompengefinansieringa. Sjøl om SVV ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse