Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 september 2020 13:52
Del på Facebook
Linda Hofstad Helleland er leder i programkomiteen i Høyre. Mandag presenterte hun komiteens førsteutkast til partiprogram for neste stortingsperiode. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Linda Hofstad Helleland er leder i programkomiteen i Høyre. Mandag presenterte hun komiteens førsteutkast til partiprogram for neste stortingsperiode. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre lover moderat skattelette i sitt førsteutkast til nytt partiprogram. Men de store kuttene uteblir.

– De som nå hadde gledet seg til storstilte skattelettelser fra Høyre, de kan nok bli litt skuffet, sier Linda Hofstad Helleland til NTB.

Hun er leder i programkomiteen i Høyre, som nå har lagt fram sitt førsteutkast til nytt partiprogram. Der loves det kun «moderate lettelser» i samlet skatte- og avgiftsnivå.

Solberg-regjeringen har ifølge Høyre kuttet skattenivået med rundt 27 milliarder kroner siden 2014.

Men framover blir det strammere.

– Vi vet at det blir smalere budsjetter, med mindre oljeinntekter og store utgifter knyttet til klimaforpliktelsene våre. Og skal vi bevare velferden slik den er i dag, er vi nødt til å gjøre noen prioriteringer, sier Helleland.

– Derfor kommer vi ikke med storstilte nye velferdsreformer, og vi kommer heller ikke med storstilte skattelettelser, forklarer hun.

Vanskelige prioriteringer

Henrik Asheim, som har vært nestleder i programkomiteen, forteller at dette har vært noe av det vanskeligste i diskusjonene i komiteen.

– Det er mange ting som ikke står i programmet nå fordi de rett og slett koster for mye penger. Vi har forsøkt å holde igjen på de store nye reformene. Eller på skattelettelsene, for den saks skyld, sier Asheim, som er minister for forskning og høyere utdanning.

Ifølge ham har medlemmene i programkomiteen vært strenge med å ta ut punkter som de egentlig kunne vært for, men som de har sett at det ikke er realistisk å prioritere.

Noen lettelser er det likevel funnet rom for.

Programkomiteen foreslår for eksempel å innføre et jobbskattefradrag for arbeidstakere under 30 år. Samtidig foreslås det å fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital – og på sikt å fjerne formuesskatten helt.

Vil utvide alkoholsalget

Et viktig slagord i det nye programutkastet er valgfrihet.

Det gir seg blant annet utslag i forslag om å åpne for søndagsåpne butikker, alkoholsalg i butikk til klokka 23 og å holde Vinmonopolet åpent til klokka 20 på hverdager.

Flertallet i komiteen går dessuten inn for å tillate salg av alkohol på opptil 8 prosent i butikk.

Organisasjonen Actis reagerer kraftig på forslagene og fordømmer dem som et velgerfrieri som vil resultere i svakere folkehelse og mer alkoholrelaterte skader i samfunnet.

– Lavere avgifter, betydelig utvidelse av salgstidene for alkohol og åpning for salg av sterkøl i butikk er en kombinasjon som all forskning tilsier vil gi betydelig økning i konsumet. Høyre forlater med dette hovedlinjene i både sin egen og landets alkoholpolitikk, sier generalsekretær Pernille Huseby i Actis.

Sju dissenser

Det er også sju dissenser i utkastet som valgkomiteen har lagt fram.

Uenigheten gjelder blant annet avvikling av kontantstøtten og statlig nedsalg i Equinor.

– Det er noen kjente Høyre-uenigheter. Men så er det også noen nye uenigheter som har dukket opp fordi vi har utviklet politikken vår i en ny retning, sier Helleland.

Hun sender nå programutkastet ut på en bred høring i partiet. Så skal det utarbeides et andreutkast før det endelige programmet vedtas på landsmøtet i mars neste år.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

jon ingar eik 45 minutter siden Møreaksen, tidenes skandale!
Ja Møreaksen er tidenes skandale, men følle prosjektet og den enda lengre omveien Hafast er mange ganger verre som ett ...
@Terje G. FinnøyDen raskeste veien er Møreaksen. Omveien er Romsdalsaksen, som også gir minst vei for pengene. Dine referanser til rette linjer ...
@Terje SundsbøMed dine uttalelser så sår du nettopp tvil om integriteten og seriøsiteten til Norstat.Og det samme gjelder vedr. KS2/del. 1 ...
@Terje G. FinnøyDet tragikomiske er det cel du som stpr for, men  flott at du nå benytter de samme referanser til SMP ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Møreaksen, tidenes skandale!
@Rolf Erik PedersenDu lyver så det renner av deg. Jeg har aldri påstått at 80% er for Møreaksen. Jeg har vist til ...
Terje G. Finnøy 17 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDette nærmer seg en tragikomedie. Der det er forunderlig hvordan du vrir og vender, der du tilpasser din tillit/ikke tillit ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte