Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 januar 2021 10:34
Del på Facebook
Politifolk forsøker å holde kontroll på hundrevis av mennesker som har samlet seg på stranden på første juledag i Mombasa i Kenya. Det er frykt for en stor ny smittebølge i Afrika hvis det nye muterte viruset får spre seg før de kommer skikkelig i gang med vaksineringen. Foto: AP / NTB
Politifolk forsøker å holde kontroll på hundrevis av mennesker som har samlet seg på stranden på første juledag i Mombasa i Kenya. Det er frykt for en stor ny smittebølge i Afrika hvis det nye muterte viruset får spre seg før de kommer skikkelig i gang med vaksineringen. Foto: AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen advarer mot vaksinenasjonalisme og sier det haster med å sikre at fattige land får samme tilgang på koronavaksiner som Norge og andre rike land.

Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) reagerer på at flere land bruker kjøpekraften sin for å komme lenger fram i køen ved å tilby høyere pris.

– Hvis alle land forsøker å by over hverandre i kampen for vaksiner, skaper vi et umoralsk løp mot avgrunnen, sier han.

– Vi har en unik mulighet nå til å sikre at nok mennesker i alle land blir vaksinert, men da må vi holde på den globale tilnærmingen og ikke falle for en vaksinenasjonalisme som vi så lenge har advart mot, sier Ulstein i en pressemelding.

Tidlig WHO-kritikk

Allerede i midten av november kritiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) rike land for å kjøpe langt flere vaksiner enn de trenger.

– Vaksinenasjonalisme vil forlenge pandemien, ikke forkorte den, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus da.

Etter dette har en mutert og mer smittsom variant av viruset begynt å spre seg, noe som kan komme til å føre til en mer alvorlig smittebølge i blant annet Afrika.

Så langt har ingen fattige land kommet i gang med vaksineringen, og av de 42 landene som er i gang, er de aller fleste rike. Resten er mellominntektsland.

Verst for de sårbare

– Det hjelper lite at vi har vaksinert egen befolkning dersom viruset fortsetter å spre seg og mutere andre steder i verden, sier Ulstein, som også peker på de store økonomiske konsekvensene av smittevernrestriksjonene, som rammer de aller fattigste svært hardt.

En ny smittebølge kan være katastrofal for de mest sårbare, ifølge Ulstein.

Advarselen kommer like etter at antall registrerte smittetilfeller på det afrikanske kontinentet passerte 3 millioner, og på årsdagen for at verden registrerte sitt første koronadødsfall i den kinesiske millionbyen Wuhan.

– Uklok tilnærming

Selv om rike land ligger et langt skritt foran fattige land når det gjelder å sikre seg vaksiner, er det lyspunkter.

I februar er Kenya ventet å motta 24 millioner vaksinedoser, mens Sør-Afrika skal motta 1,5 millioner doser i løpet av januar.

Vaksineordningen Covax har sikret at 2 milliarder vaksinedoser blir fordelt mellom verdens 92 fattigste land, men dette er kun nok til å vaksinere 20 prosent av befolkningen, og det vil dermed ikke føre til flokkimmunitet, ifølge UD.

– De globale løsningene skal sikre at vaksiner blir et felles gode og ikke forbeholdt den rike delen av verden. Flere land forsøker nå å bruke kjøpekraften sin for å komme tidligere i køen ved å tilby høyere pris, på bekostning av den globale innkjøpsordningen. Det er en uklok tilnærming. Vi vet jo nå at viruset muterer, og at det må bekjempes globalt, sier Dag-Inge Ulstein.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse