fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 januar 2021 11:20
Koronakrisen setter på ny arbeidsgiverne under press, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte. Økt bruk av permitteringer utgjør en vesentlig del av den siste økningen i arbeidsledigheten. Foto: Terje Pedersen / NTB
Koronakrisen setter på ny arbeidsgiverne under press, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte. Økt bruk av permitteringer utgjør en vesentlig del av den siste økningen i arbeidsledigheten. Foto: Terje Pedersen / NTB

Etter et lite fall før nyttår, ble 8.100 flere registrert som ledige og arbeidssøkere i januar. Ledige og arbeidssøkere utgjør nå 7,1 prosent av arbeidsstyrken.

– I løpet av januar har antallet arbeidssøkere økt nok en gang, etter en nedgang i desember, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

I januar er det registrert 201.400 personer helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Ledigheten har steget i hele landet, men andelen helt ledige er aller størst i Oslo, der den på tampen av januar lå på 6,4 prosent – nesten tre ganger så høyt som til samme tid i fjor.

Rundt 37.500 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 29.200 av de delvis ledige. En relativt kraftig økning i antall permitterte skyldes etter alt å dømme nye smitteverntiltak i januar.

– Vi er smertelig klar over at strenge smitteverntiltak og et tilnærmet nedstengt samfunn gjør at flere blir permitterte og arbeidsledige. Det har vi sett tidligere i koronakrisen, og det ser vi dessverre også på tallene som kom i dag, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Vi gjør alt vi kan for å unngå at koronakrisen ender i en varig ledighetskrise, understreker han.

Flere ledige etter nedstenging

Ledighetstallene er hentet ut morgenen tirsdag 26. januar, og de fanger derfor i liten grad opp permitteringer som skyldes nedstengningen forrige helg i 25 kommuner i Oslo og Viken.

Sonja Skinnarland, direktør i Nav Oslo, mener allerede å kunne se at de siste koronarestriksjonene som ble iverksatt etter utbrudd i nabokommunen Nordre Follo med den britiske virusmutasjonen, har drevet ledigheten opp.

– Som en av de ti nedstengte kommunene opplever hovedstaden nå en økning i antall permitteringer, spesielt innenfor varehandel da mange av butikkene holder stengt som følge av restriksjonene. Flere bedrifter har også varslet om permitteringer som foreløpig ikke er satt i verk ennå, og vi følger situasjonen nøye, sier Skinnarland.

Den fulle effekten av nedstengingen vil vi først se til uka, understreker Holte.

Størst blant de yngste

Ved utgangen av januar var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest blant dem mellom 20 og 24 år med 6,3 prosent, og lavest blant dem under 19 år med 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

– Det er svært urovekkende at ledigheten fortsetter å øke allerede før vi har sett effekten av den siste nedstengingen. Spesielt ille er det at økningen blant unge er størst. Dette går i feil retning, sier arbeidspolitisk talsperson Rigmor Aasrud (Ap).

124.000 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av januar, noe som utgjør 4,4 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 138.800 personer, eller 4,9 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 62.600 registrert som delvis ledige.

Antallet helt ledige har gått opp i alle yrkesgrupper fra desember til januar. Målt i antall personer er oppgangen størst i reiseliv og transport, etterfulgt av butikk- og salgsarbeid, samt serviceyrker og annet arbeid. Ved utgangen av januar var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest innen reiseliv og transport med 13,5 prosent.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 18 timer siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...
Asgeir Fosnavåg 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
For fleire år attende vart eg klar over Sves private kamp om å få kyststamvegen vår til å gå via ...
Jan Rune Haukvik 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
@jon ingar eikSå du vet heller ikke hvordan disse to prosjektene finansieres helt ulikt? 
Roy Gravdehaug 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
Vi kan være uenige i mye vi her i fylket, men så dumme tror jeg faktisk ikke Nordmøres befolkning er. ...
Nevner en liten sak som Espen Barth Eide har hatt kleptomanpølsene sine borti... han er like sleip som en Ål ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte