Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 februar 2021 14:38
Den britisk-nederlandske oljegiganten kan saksøkes i Storbritannia for skader skjedd i Nigeria, fastslår britisk høyesterett. Illustrasjonsfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
Den britisk-nederlandske oljegiganten kan saksøkes i Storbritannia for skader skjedd i Nigeria, fastslår britisk høyesterett. Illustrasjonsfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Britisk høyesterett fastslår at nigerianske fiskere og bønder kan saksøke morselskapet i Shell-konsernet for forurensning fra et datterselskap i Nigeria.

To tidligere rettsinstanser har avvist det nigerianske søksmålet og sagt at det ikke er en sak for det britiske rettsvesenet. Fredag konkluderte fem dommere i høyesterett med feil i lovanvendelsene i de andre domstolene.

Shell har en forpliktelse overfor saksøkerne for det oljegigantens lokale datterselskap har utsatt dem for, heter det.

– Korrupt rettsvesen

Søksmålet startet i 2016. Bønder og fiskere i Nigerdeltaet mener tiår med oljeutslipp har forurenset vann og jordsmonn og ødelagt livet til tusenvis av mennesker. Saksøkerne valgte London fordi de mener det nigerianske rettsvesenet er for korrupt. Shell mente på sin side at saken ikke hørte hjemme i britisk rett og fikk altså først medhold i dette.

Etter å ha avvist de tidligere kjennelsene, sier høyesterett at det er reelle utsikter til at saksøkerne kan vinne. Saken følges nøye fordi den kan legge føringer for hvorvidt store konserner kan saksøkes i London for handlinger utført av datterselskaper i utlandet.

– Dette gir håp til folkegrupper som i årevis har bedt Shell om å rydde opp, sier advokat Daniel Leader, som representerer saksøkerne.

– Den markerer også et vannskille når det gjelder å stille internasjonale selskaper til ansvar. Fattige samfunn forsøker i stadig større grad å ansvarliggjøre store selskaper, og denne kjennelsen styrker muligheten deres til å gjøre det.

Dom i Nederland

Den britiske avgjørelsen kommer to uker etter at en ankedomstol i Nederland påla Shells datterselskap i Nigeria å betale erstatning til bønder i to landsbyer for skader fra utslipp i 2004 og 2005. Den saken kan havne i nederlandsk høyesterett.

Britisk-nederlandske Shell oppdaget olje i Nigeria på slutten av 1950-tallet og har siden jobbet med å utvinne oljen. Selskapet har fått kraftig kritikk fra aktivister og lokalbefolkningen for utslipp og for å ha tette bånd til regjeringens sikkerhetsstyrker.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte