Konsumprisindeksen (KPI) i Norge steg med 0,7 prosent fra januar til februar, og den største årsaken var økte mat- og strømpriser.
Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 2 prosent fra forrige måned. Her var det særlig økte priser på meieriprodukter og egg, samt kjøtt og alkoholfri drikke som bidro til oppgangen, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
En annen sentral årsak til oppgangen i KPI var strømprisene. Elektrisitet, inkludert nettleie, hadde en økning på 3,8 prosent i februar.
Strømprisene preget også tolvmånedersveksten. I februar i år steg KPI med 3,3 prosent fra samme måned i fjor, hvor prisene på elektrisitet inkludert nettleie bidro mest, med en økning på hele 41,2 prosent siden i fjor.
Uendrede matpriser siden i fjor
Selv om prisene på matvarer og alkoholfri drikke steg i februar, er prisene derimot nær uendret det siste året. Varegruppen har nemlig økt med kun 0,1 prosent fra februar i fjor til februar i år.
– Matprisene har bidratt til å dempe prisveksten i samfunnet de siste tolv månedene, sier direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare.
Vanligvis går matprisene ned i typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart, skriver Virke. Februar er en måned hvor matprisene vanligvis oppjusteres, blant annet som følge av at leverandørenes halvårlige prisjusteringer skjer 1. februar.
– Matprisene har økt mindre enn vanlig i februar 2021. I tillegg har prisene nær stått stille de siste tolv månedene. Hard konkurranse mellom dagligvareaktørene bidrar til å holde prisene nede, sier Størksen.
Kjerneinflasjonen økte mindre enn ventet
Kjerneinflasjonen er prisstigningen justert for avgiftsendringer og uten strøm og drivstoff, og det er den Norges Bank ser etter når de setter renten. I februar steg kjerneinflasjonen med 2,7 prosent, samme nivå som i forrige måned.
Det er en noe mindre økning enn det Norges Bank ventet. Sentralbanken hadde ventet en kjerneinflasjon på 2,9 prosent i februar, skriver E24.
En stigning i inflasjonen nå vil trolig føre til høyere lønnsvekst enn Norges Bank har ventet og dermed også en høyere kjerneinflasjon senere. Totalt sett peker dette mot en økning i rentebanen i mars, påpeker analytiker Dane Cekov i Nordea.
Koronapandemien har satt sitt preg på inflasjonen, og i tiden framover er det vaksineringen og utviklingen i arbeidsledigheten som er avgjørende for den økonomiske utviklingen i Norge.
(©NTB)