fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 mars 2021 09:09
Strømprisene var med å påvirke konsumprisindeksen (KPI) i februar, ifølge SSB. Foto: Heiko Junge / NTB
Strømprisene var med å påvirke konsumprisindeksen (KPI) i februar, ifølge SSB. Foto: Heiko Junge / NTB

Konsumprisindeksen (KPI) i Norge steg med 0,7 prosent fra januar til februar, og den største årsaken var økte mat- og strømpriser.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 2 prosent fra forrige måned. Her var det særlig økte priser på meieriprodukter og egg, samt kjøtt og alkoholfri drikke som bidro til oppgangen, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

En annen sentral årsak til oppgangen i KPI var strømprisene. Elektrisitet, inkludert nettleie, hadde en økning på 3,8 prosent i februar.

Strømprisene preget også tolvmånedersveksten. I februar i år steg KPI med 3,3 prosent fra samme måned i fjor, hvor prisene på elektrisitet inkludert nettleie bidro mest, med en økning på hele 41,2 prosent siden i fjor.

Uendrede matpriser siden i fjor

Selv om prisene på matvarer og alkoholfri drikke steg i februar, er prisene derimot nær uendret det siste året. Varegruppen har nemlig økt med kun 0,1 prosent fra februar i fjor til februar i år.

– Matprisene har bidratt til å dempe prisveksten i samfunnet de siste tolv månedene, sier direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare.

Vanligvis går matprisene ned i typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart, skriver Virke. Februar er en måned hvor matprisene vanligvis oppjusteres, blant annet som følge av at leverandørenes halvårlige prisjusteringer skjer 1. februar.

– Matprisene har økt mindre enn vanlig i februar 2021. I tillegg har prisene nær stått stille de siste tolv månedene. Hard konkurranse mellom dagligvareaktørene bidrar til å holde prisene nede, sier Størksen.

Kjerneinflasjonen økte mindre enn ventet

Kjerneinflasjonen er prisstigningen justert for avgiftsendringer og uten strøm og drivstoff, og det er den Norges Bank ser etter når de setter renten. I februar steg kjerneinflasjonen med 2,7 prosent, samme nivå som i forrige måned.

Det er en noe mindre økning enn det Norges Bank ventet. Sentralbanken hadde ventet en kjerneinflasjon på 2,9 prosent i februar, skriver E24.

En stigning i inflasjonen nå vil trolig føre til høyere lønnsvekst enn Norges Bank har ventet og dermed også en høyere kjerneinflasjon senere. Totalt sett peker dette mot en økning i rentebanen i mars, påpeker analytiker Dane Cekov i Nordea.

Koronapandemien har satt sitt preg på inflasjonen, og i tiden framover er det vaksineringen og utviklingen i arbeidsledigheten som er avgjørende for den økonomiske utviklingen i Norge.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Børre Rønningen 45 minutter siden Sp/Ap regjeringa, Høgre og SV, sviktar «vanlige folk»
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Kan ikke noen ta et luftfoto, eller et kart, og tegne en rød strek der trappen skal gå?
Ketil Strand Andersen 3 dager siden «How dare U?»
Spot on!!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte