Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 april 2021 18:07
Del på Facebook
Det finnes grønne flekker på Grønland den dag i dag, som her i den lille byen Tasiilaq som regnes som Øst-Grønland eneste by. Heller ikke her er isen langt unna. Foto: Heiko Junge / NTB
Det finnes grønne flekker på Grønland den dag i dag, som her i den lille byen Tasiilaq som regnes som Øst-Grønland eneste by. Heller ikke her er isen langt unna. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En gang var Grønland faktisk grønt, ifølge forskere, som tror øya var isfri for rundt 400.000 år siden. Funnet kan endre vårt syn på klimaendringene.

Grønland er verdens største øy, og er nesten helt dekket med et islag som er rundt tre kilometer på sitt tykkeste. Dersom all isen skulle smeltet i dag, ville nivået på havet steget rundt sju meter.

Men relativt nylig, i et vitenskapelig tidsperspektiv, var øya fri for is og dekket av frodig natur.

Tester av jordprøver fra den hemmelige amerikanske Grønland-basen Camp Century viser at dette var tilfellet for rundt 400.000 år siden. Prøvene ble hentet ut av det amerikanske forsvaret, som på 60-tallet boret seg ned gjennom et 1.400 meter tykt islag.

Lå på is

Av ukjente årsaker ble jordprøvene nedfryst og lagret i Danmark. Først i 2017 ble de endelig analysert av et team fra universitetet i Vermont.

Geolog Paul Bierman forteller at han fant noe i jorden han ikke klarte å identifisere, og han ba kollega Andrew Christ ta en titt.

– Han så ned i mikroskopet og kom med et utrop. Det var en grenbit, som hadde ligget under et kilometer-tykt lag med is. Utrolig! sier Bierman til nyhetsbyrået AFP.

Bierman og kollegene legger nå fram funnene fra studien i det anerkjente forskningstidsskriftet PNAS. De konkluderer med at jordprøvene stammer fra en tid da Grønland var dekket av mose, lav og kanskje til og med trær.

Skjørere enn antatt

Funnet gir grunn til bekymring hos forskere. Til nå har man trodd at det skal mye mer CO2 til i atmosfæren før Grønlandsisen kollapser enn dagens 415 deler per million.

Men 415 deler per million er historisk sett høyt, og en svært rask økning fra 285 deler per million da man begynte med fossilt brennstoff på midten av 1800-tallet.

– De naturlige variasjonene i løpet av en million år er mellom 180 og 290 deler per million, forteller Bierman.

Frykten er at dersom mennesker fortsetter å fyre med fossilt brennstoff, kan man mye raskere nå terskelen der man opplever omfattende issmelting enn det man fram til nå har trodd.

– Funnene våre forteller oss at islaget på Grønland er skjørt, sier Bierman.

– Dette er ikke ett problem for de neste 20 generasjonene, men for de neste 50 årene, understreker forskeren.

Konsekvenser for kystområder

Prognosen fra FNs klimapanel (IPCC) som brukes i dag, anslår at havnivået vil stige rundt én meter fram til neste århundreskifte, altså når dagens barn er gamle.

Det vil gå ut over flere hundre millioner mennesker i lavtliggende områder verden over, inkludert kystområder i Skandinavia. I Norge forventes havnivåstiging å ha størst konsekvenser på Sørlandet, Vestlandet, i Lofoten og Finnmark, ifølge Miljødirektoratets 2015-rapport « Fremtidig havnivå og stormflo i norske kystkommuner ».

Men dette er altså et svært begrenset anslag mot de sju meterne man kan se dersom isen på Grønland smelter og Grønland igjen blir grønt.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 13 timer siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 3 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 4 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 4 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse