Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
09 april 2021 08:39
Marinelotter, matros von Hanno skyter pistol. Fotograf ukjent. Arkivverket/Riksarkivet/NTBs krigsarkiv.
Marinelotter, matros von Hanno skyter pistol. Fotograf ukjent. Arkivverket/Riksarkivet/NTBs krigsarkiv.

Arkivverkets vårslipp 2021 er nå publisert på Digitalarkivet.

Tusenvis av historiske kilder som dokumenterer nordmenn i eksil i Storbritannia under andre verdenskrig er dermed lett tilgjengelige for alle.

I vårslippene publiserer Arkivverket dokumenter og fotografier fra 2. verdenskrig i Digitalarkivet. I år er tema for kildene «Norge i Storbritannia». I kildene kan du finne informasjon og historier som er ukjent for de fleste. Mange av dem er nemlig hentet fra arkiver som enten nylig er kommet til Arkivverket eller hvor taushetsplikten nylig er opphevet, eller de har vært i uorden og dermed lite tilgjengelige. 

En nærmere omtale av og inngang til kildene finner du på arkivverket.no , eller du kan gå direkte til innholdsfortegnelsen til kildene i Digitalarkivet

– Dette er viktige historiske kilder som vi har bevart, men ikke gjennomgått og systematisert tidligere, forteller riksarkivar Inga Bolstad.

– Når vi nå publiserer dette i Digitalarkivet, får alle muligheten til å gjøre seg kjent med en viktig del av norgeshistorien, rett fra originalkildene, hjemme i sin egen stue. Et av Arkivverkets viktigste mål er å gjøre arkivene digitalt tilgjengelig for alle, uavhengig av hvor de befinner seg eller hvilke muligheter de har til å komme seg til en lesesal. Å sikre alle samme tilgang til nasjonens hukommelse, mener vi er viktig også i et demokratisk perspektiv. 

Arkivene fra et Norge i eksil i Storbritannia er en uoversiktlig mengde. Vi antar at om lag 250 norske enheter etablerte seg der i løpet av krigen: Alt fra Nygaardsvold-regjeringen med sine departementer, via de militære enhetene i Skottland, til skoler og sykehus og ulike velferdstilbud til nordmenn. Mange av arkivene har ligget urørt og uordnet helt frem til vår tid. Arkivverket har nå valgt ut noen særlig interessante deler fra disse arkivene og publisert dem på Digitalarkivet.

Dagbøker og personregistre 

I årets vårslipp presenterer vi 52 dagbøker skrevet av tolv betydningsfulle personer som befant seg i Storbritannia under krigen. Dette gir et unikt innblikk i en del nøkkelpersoners ufiltrerte betraktninger av både krigens gang, interne intriger og personlige betraktninger.

Det er også publisert flere forskjellige personregistre med informasjon om alle nordmenn som ankom Storbritannia og alle som mottok dekorasjoner for sin krigsinnsats. I tillegg er det publisert hundrevis av fotografier som tidligere ikke har vært publisert, et tyvetalls brev fra Kong Haakon og nye arkivkilder fra det norske flyvåpenet.

Totalt i årets vårslipp publiseres over 300 000 dokumentsider. 

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 2 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte