De midlertidige reglene som lar dagpengemottakere studere, skal erstattes av et mer permanent system. Det foreslår regjeringen overfor Stortinget.
Særlig skal de som mottar dagpenger få ta opplæring på grunnskole- og videregående nivå, samt fagskoleutdanning, skriver regjeringen.
Det er allerede gjort endringer i reglene, men da i form av en midlertidig ordning knyttet til koronapandemien. Den utløper 1. oktober.
60 prosent av arbeidssøkerne hos Nav manglet videregående skole, eller hadde videregående som høyeste fullførte utdanning ved utgangen av 2020.
– Et vitnemål eller fagbrev i hånden har på mange måter blitt en forutsetning for å få fotfeste i arbeidslivet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).
Forslaget innebærer at det blir en nedre aldersgrense på 25 år. Dagpengemottakerne kan ta utdanning på full tid, og kravet om å være reell arbeidssøker begrenses.
For dem som ønsker å ta utdanning på universiteter og høyskoler mens de mottar dagpenger, blir det noe strengere regler. De får en nedre aldersgrense på 30 år, må fortsatt være reelle arbeidssøkere og kan ta maks 15 studiepoeng per semester.
– Disse kravene settes for å unngå at dagpenger blir et alternativ til lånekassefinansiert utdanning, skriver regjeringen i pressemeldingen.
(©NTB)