fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 juni 2021 11:59
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fikk flere spørsmål om Kina på vei inn til Natos toppmøte i Brussel mandag. Foto: AP / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fikk flere spørsmål om Kina på vei inn til Natos toppmøte i Brussel mandag. Foto: AP / NTB

Nato-sjef Jens Stoltenberg ser med uro på hvordan Kina kjøper seg inn i kritisk infrastruktur i vestlige land.

– Kina kommer nærmere, sier Stoltenberg til NTB på vei inn til Natos toppmøte mandag.

– Vi ser dem i cyberrommet. Vi ser Kina i Afrika, i Arktis. Men vi ser også at Kina investerer tungt i vår egen kritiske infrastruktur og forsøker å få kontroll over den, advarer han.

Han trekker fram Huawei og utbyggingen av 5G som eksempel og gjør det klart at Natos svar må være en felles styrking av den sivile beredskapen og cyberforsvaret i Nord-Amerika og Europa.

Mer omfattende omtale

Nato har lenge strevd med å finne balansen i ordbruken om Kina, men ventes mandag å vedta en mer omfattende offisiell uttalelse enn noen gang før.

I Natos gjeldende strategiske konsept, som ble vedtatt på toppmøtet i Lisboa i 2010, er ikke Kina nevnt med ett ord, påpeker Stoltenberg.

Første gang Kina ble omtalt av alliansen, var i slutterklæringen fra toppmøtet i London for to år siden – da med én setning.

Nå blir omtalen mer omfattende, bekrefter Stoltenberg.

– Denne gangen blir det en tydelig og forent posisjon.

Ikke en fiende

Stoltenberg understreker at Nato ikke ser på Kina som en fiende. Han avviser bestemt at Nato er på vei inn i en ny kald krig.

Men Nato er nødt til å forholde seg til Kinas oppførsel, fastholder han.

– Over flere år nå har vi sett en betydelig militær opprustning i Kina, med tunge investeringer i militære kapasiteter, atomvåpen og mer avanserte våpensystemer. Vi ser også maktbruk, for eksempel i Sør-Kinahavet, sier Stoltenberg.

– Og vi vet også at Kina ikke deler våre verdier. Vi ser hvordan de slår ned på demokratiforkjempere i Hongkong og også forfølger minoriteter i eget land og bruker moderne teknologi, sosiale medier og ansiktsgjenkjenning til å overvåke sin egen befolkning på en måte vi aldri har sett før.

– Et gigantisk faktum

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier på vei inn til toppmøtet at Kina er «et gigantisk faktum» som Nato simpelthen må forholde seg til strategisk.

– Jeg tror ikke noen rundt bordet i dag ønsker å synke ned i en ny kald krig med Kina. Men jeg tror folk ser utfordringer som vi må håndtere, og så ser vi også muligheter, sier Johnson.

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er viktig at de allierte sier ifra når de er uenige med Kina.

Hun trekker spesielt fram kinesiske operasjoner i cyberrommet som en bekymring for Norge.

– Men jeg mener sterkt at Kina også må være en partner i håndteringen av globale spørsmål som klimaendringer. Vi kan ikke nå klimamålene hvis vi ikke har Kina med oss, sier Solberg.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Kan ikke noen ta et luftfoto, eller et kart, og tegne en rød strek der trappen skal gå?
Ketil Strand Andersen 3 dager siden «How dare U?»
Spot on!!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte