Koronakommisjonen er ferd med å se på myndighetenes bruk av karantenehotell. Det er stor uenighet blant eksperter om lovligheten av tiltaket, melder NRK.
Kommisjonens første delrapport ble levert i april, og nå er arbeidet med del to i full gang, hvor håndteringen av importsmitte står sentralt.
– Ikke minst etter at vi avsluttet første del av kommisjonsarbeidet har spørsmålet om importsmitte blitt aktualisert, og hvordan importsmitte er håndtert, sier kommisjonsleder Egil Matsen til NRK.
Kommisjonen har bedt om å få all skriftlig dokumentasjon som handler om myndighetenes håndtering av importsmitte siden pandemien startet, blant annet det som gjelder bruken av karantenehotell.
Jusseksperter har svært ulikt syn på lovligheten av blant annet karantenehotell.
– Jeg og mange andre mener man har gått altfor langt og holdt folk innesperret uten tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag i strid med menneskerettighetene, sier jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen til NRK.
Helserettsekspert Anne Kjersti Befring mener derimot at å beskytte befolkningen mot importsmitte har lange historiske røtter i lovverket.
– Koronahotell og innreiserestriksjoner er jo ikke nytt. Det er det man har benyttet i tidligere epidemier og pandemier for å begrense smittespredning, sier hun.
(©NTB)