Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 november 2021 13:29
Del på Facebook
Mange førstegangskjøpere ligger tett opp mot eller over kravene til maksimal gjeldsgrad eller belåningsgrad, ifølge Finanstilsynet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Mange førstegangskjøpere ligger tett opp mot eller over kravene til maksimal gjeldsgrad eller belåningsgrad, ifølge Finanstilsynet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En stor og økende del av nye boliglån tas opp av personer som har høy samlet gjeld i forhold til årsinntekt, ifølge en undersøkelse fra Finanstilsynet.

Nesten halvparten av lånevolumet i årets undersøkelse er gitt til låntakere med gjeld over fire ganger årsinntekt, kjent som gjeldsgrad.

– Mange låntakere har både høy samlet gjeld i forhold til inntekt og boliglån som utgjør en høy andel av boligens verdi. Dette er bekymringsfullt, da disse låntakerne kan være særlig sårbare ved bortfall av inntekt, økt rente eller fall i boligpriser, sier Per Mathis Kongsrud, direktør for digitalisering og analyse i Finanstilsynet.

Stor del av boligens verdi

I undersøkelsen kommer det fram at mange tar opp boliglån som utgjør en stor andel av boligens verdi (belåningsgrad). Den gjennomsnittlige gjeldsgraden hos låntakere som tok opp nye boliglån, økte til 347 prosent. Dette er 9 prosentpoeng høyere enn i 2020 og 29 prosentpoeng høyere enn i 2016, som er året før gjeldsgrad ble regulert i en forskrift.

I årets undersøkelse er 47 prosent av innvilget lånebeløp tatt opp av låntakere med gjeldsgrad over 400 prosent, mens 29 prosent er tatt opp av låntakere med gjeldsgrad over 450 prosent. Andelen av lånevolumet som er innvilget til låntakere med total gjeldsgrad over 500 prosent, har vært stabil, opplyser Finanstilsynet.

Noe mer til førstegangskjøpere

Gjennomsnittlig belåningsgrad er 65 prosent for nye nedbetalingslån i årets undersøkelse. Det er om lag samme nivå som de siste årene.

Lån til førstegangskjøpere utgjorde i beløp 11 prosent av nedbetalingslån i årets undersøkelse, noe som er litt høyere enn i fjor.

Mange førstegangskjøpere ligger tett opp mot eller over kravene til maksimal gjeldsgrad eller belåningsgrad. Hele to tredjedeler av førstegangskjøperne har en belåningsgrad over 80 prosent, mens om lag en firedel har en gjeldsgrad over 475 prosent.

– Nødvendig å være streng

Utlånsundersøkelsen bekrefter hvorfor det er nødvendig med en streng boliglånsregulering.

– Lavere renter har gitt høyere låneopptak, som igjen har gitt høyere boligprisvekst. Utlånsforskriften som setter tak på gjeldsgrad, er samfunnets buffer mot finansiell ubalanse, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han påpeker at mange unge får lån med tilleggssikkerhet i foreldres bolig.

– Man bør vurdere smartere måter å innrette egenkapitalkravet på. Unge med høy betjeningsevne bør kunne låne med lavere egenkapital mot at de aksepterer sikkerhet i form av lang rentebinding. En slik løsning gir moderat sårbarhet hos låntaker, sier Geving.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse