Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 desember 2021 10:15
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad (t.v.), Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud og SVs Audun Lysbakken i Stortinget torsdag.Foto: Heiko Junge / NTB
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad (t.v.), Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud og SVs Audun Lysbakken i Stortinget torsdag.Foto: Heiko Junge / NTB

Ap, Sp og SV på Stortinget ber regjeringen komme med «mulige tiltak» som kan lette byrden av skyhøye strømregninger. Daffe greier, mener opposisjonen.

– Med dette forslaget parkerer vi all uro om det kommer tiltak eller ikke. Nå vedtar vi at noe skal skje, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Vi slår fast at det er et flertall på Stortinget som vil ha tiltak som monner, og det er dermed en forpliktelse, slår han fast.

Hindrer flertall

De tre budsjettkameratene møtte torsdag NTB i forkant av budsjettdebatten i Stortinget for å orientere om forslaget, som de ble enige om sent onsdag kveld.

Forslaget hindrer flertall for en rekke andre forslag fra opposisjonen om ulike strømtiltak som Stortinget også skal stemme over torsdag.

– Det er viktig at vi får tatt grep og at regjeringen går i gang med å jobbe med dette. Men det må gjøres kloke vurderinger for å få et system som fungerer bra, sier Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud.

– Med det forslaget som nå blir vedtatt, gir vi regjeringen litt tid til å vurdere hvilke grupper det er viktigst å sette i gang tiltak for, hvem som har mest behov for det akkurat nå. Den muligheten tror jeg vi skal ta oss, supplerer Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.

Skarpe reaksjoner

De tre vil imidlertid ikke gå inn på hvilke tiltak de ser for seg.

I forslaget sparker de ballen over til regjeringen, som blir bedt om å «spesielt se på tiltak som kan avhjelpe grupper som rammes spesielt hardt av ekstraordinære høye strømpriser».

SV sa onsdag at de ser for seg en ordning med en kontantutbetaling som gis til personer og familier som strever med strømregningen.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) skal allerede være i gang med å vurdere hvilke tiltak som kan settes inn.

– Daffe greier

I Stortinget blir forslaget møtt med skarpe reaksjoner fra opposisjonen, der flere peker på at staten nå håver inn inntekter på grunn av skyhøye strømpriser.

– Dette er ren handlingslammelse, raser Venstres Sveinung Rotevatn til Nettavisen.

– Dette er utrolig daffe greier. Det eneste Ap, Sp og SV har blitt enige om, er å be Stortinget komme tilbake med mulige tiltak. De legger ingenting konkret på bordet, sier MDGs Rasmus Hansson til NTB.

– Samtidig blokkerer de for mange gode forslag fra opposisjonen som kunne ha hjulpet folk med strømregningen umiddelbart, konstaterer han.

MDG har foreslått en kontantutbetaling på 7.500 kroner for en familie på fire for å bøte på strømprisen.

– Smått utrolig

Heller ikke Høyres Tina Bru lar seg berolige.

– Folk går rundt med en klump i magen og venter på novemberregningen. Høyre la fram flere konkrete tiltak i går, hvor en familie på fire får 3.000 kroner, og studentene får 1.000 kroner ekstra i stipend. Dette er fullt mulig å få til fort, det handler om politisk vilje, slår hun fast.

Frps Sylvi Listhaug er enda skarpere.

– Dette er smått utrolig. Nå har vi diskutert høye strømpriser i lang tid. Men i stedet for å gå inn for noen av de mange forslagene vi har lagt fram, skal regjeringspartiene og SV ha nok en runde med drøfting og dialog, sier hun.

– Det har vi ikke tid til. De neste ukene er det flere som får nye sjokkregninger fra strømselskapene. De trenger hjelp nå. Derfor vil vi betale 4.000 kroner i strømstøtte til alle husstander med én gang, sier Frp-lederen.

Skyter mot SV

Rødts Sofie Marhaug, som sitter i energi- og miljøkomiteen, retter skytset særlig mot SV.

– Regjeringen har helt siden de tiltrådte sagt at de skal se på saken, uten å levere løsninger som er i nærheten av å bøte på situasjonen. Nå trengs det handlekraft, men SV velger heller å blokkere muligheten for å faktisk sørge for at folk får penger til å betale strømregningen, sier hun.

Rødt mener at statens økte inntekter som følge av høye strømpriser bør utbetales direkte til husholdningene som strakstiltak. I tillegg vil partiet at de planlagte økningene av strømavgiftene som kommer 1. januar, stanses.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 12 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte