Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
27 desember 2021 18:12
Del på Facebook
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har valgt å se bort ifra faglige råd om å senke tiltaksnivået i videregående skole fra rødt til gult. Foto: Torstein Bøe / NTB
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har valgt å se bort ifra faglige råd om å senke tiltaksnivået i videregående skole fra rødt til gult. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) viderefører rødt nivå i videregående skole etter jul. Helsedirektoratet og FHI ville ned til gult.

Det nasjonale tiltaksnivået fortsetter på gult nivå i barnehager og grunnskoler og rødt nivå på videregående skoler, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Beslutningen kommer til tross for faglige råd fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) om å gå fra rødt til gult nivå også i videregående skole etter jul.

Den såkalte trafikklysmodellen skiller mellom tre tiltaksnivåer i skolen: grønt, gult og rødt.

Gult nivå i barnehager og grunnskole og rødt nivå i videregående betyr fortsatt tilstedeværelse og undervisning, men med krav til få nærkontakter og avstand for de eldste elevene.

Rødt nivå i videregående innebærer i tillegg en del digital undervisning.

Faglige advarsler

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) har i sine innspill til regjeringen begge argumentert for at det ikke er behov for rødt nivå i videregående nå.

«Når det gjelder det nasjonale røde tiltaksnivået i videregående skole, mener vi at dette ikke er nødvendig da det er svært lave smittetall i aldersgruppen 16–19 år», skriver Helsedirektoratet i sin vurdering.

Folkehelseinstituttet påpeker at smitten i videregående har vært vedvarende lav. I tillegg er denne gruppen nylig vaksinert med annen dose, og det er sannsynlig at dette bidrar til en smittereduserende effekt, også mot omikron, fastslås det.

«Det er derfor ikke grunnlag for rødt tiltaksnivå nasjonalt», konkluderer FHI.

Krav om avvikling

Utdanningsdirektoratet går i sine vurderinger enda lenger og skriver at rødt nivå i videregående skole må avvikles så snart som mulig.

annonse

Utdanningsdirektoratets vurdering er at rødt nivå i videregående ikke er forholdsmessig slik smittesituasjonen er i dag.

«Rødt nasjonalt nivå i videregående skole kan ikke opprettholdes», skriver direktoratet.

«I videregående skole er en stor andel av elevene er vaksinert, det er lavere smitterisiko, og alderen tilsier at det er mulig å holde avstand.»

Forsvarer rødt nivå

Statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet forklarer beslutningen med at erfaring fra tidligere i pandemien viser at gult nivå ikke fungerer så godt på videregående skoler.

Det samme trekkes fram av statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i Kunnskapsdepartementet.

– Vi er opptatt av å lytte til de som jobber i skolen. Den klare tilbakemeldingen vi har fått fra fylkeskommuner og videregående skoler er at gult nivå ikke fungerer i videregående opplæring, sier Hølleland i en skriftlig uttalelse til NTB.

– I videregående opplæring blandes elever på tvers i mange ulike fag og klasser i løpet av en skoledag, og gult nivå er dermed i realiteten ikke er et alternativ for oss nå.

Statssekretæren legger til at regjeringen ville unngå å sette et nytt tiltaksnivå midt i ferien.

– Det krever store ressurser å planlegge for gult nivå i videregående opplæring, og det kan i verste fall føre til at skolene ikke får åpnet første skoledag etter juleferien, sier Hølleland.

Det nasjonale tiltaksnivået vil bli vurdert på nytt i uke to.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøJadda det er Gjemmnessundsbrua, så har du de som tar av mot Sunndalsøra dessuten ser du totalt bort fra fremtidige ...
Terje Sundsbø 52 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Espen HeitmannFaktisk tar du feil – bare en liten del av trafikken som krysser Romsdalsfjorden skal videre, kun 25% krysser også ...
@Terje SundsbøDet er bare en liten ting, du legger til grunn at det er 14 minutter kortere kjøretid mellom Ålesund og ...
@Rolf Erik PedersenMener du virkelig at Norconsult ikke har utredet Romsdalsaksen? Fikk du ikke med deg «skandaleoppslaget» i TK om at Statens ...
Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu snakker så pent om fakta, Sundsbø. Men klarer du å etterleve dette selv? Den økonomiske belastingen er mye mindre en ...
@Anne Mari SandshamnDe som ser dette fra begge sider har konkludert med at Møreaksen er best. Også Nye Veier AS har skrotet ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte