Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 januar 2022 12:37
Del på Facebook
Anas Haqqani (bildet) er en av representantene fra Taliban som ankom Norge lørdag. Nå vekker det reaksjoner at han har forbindelser til nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i Kabul i 2008. Der ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept.Foto: Javad Parsa / NTB
Anas Haqqani (bildet) er en av representantene fra Taliban som ankom Norge lørdag. Nå vekker det reaksjoner at han har forbindelser til nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i Kabul i 2008. Der ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept.Foto: Javad Parsa / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et av medlemmene i Talibans delegasjon som lørdag landet i Norge, er broren til lederen av Haqqani-nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i 2008.

I angrepet på hotellet i Kabul ble den norske journalisten Carsten Thomassen skutt og drept. Thomassen fulgte daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre på et besøk i Kabul.

En norsk UD-tjenestemann ble også hardt skadd i angrepet, og fem andre personer ble drept.

Mohammed Anas Zadran, som også er kjent som Anas Haqqani, er seniorrådgiver i innenriksdepartementet i Afghanistan, og er et av de 15 medlemmene i delegasjonen som i tre dager skal ha forhandlinger på Soria Moria hotell i Oslo, skriver VG.

Svartelistet

Ifølge NRK var han svartelistet av USA for bånd til terrorvirksomhet, og han er lillebroren til den beryktede Sirajuddin Haqqani.

Sirajuddin Haqqani er nå innenriksminister og var lederen for Haqqani-nettverket, som ifølge FNs sikkerhetsråd sto bak angrepet på hotellet.

Tidligere utenriksjournalist i Dagbladet, Jan-Erik Smilden, reagerer kraftig på at Anas Haqqani er en del av delegasjonen, og lurer på hvor nøye Utenriksdepartementet har sjekket deltakerne.

– Jeg reagerer som venn og kollega av Carsten, fordi jeg synes det er så horribelt og umusikalsk at Anas Haqqani er med i delegasjonen og får komme til Norge, sier han.

Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord kaller besøket absurd og uhørt.

– Vi reagerer sterkt på at Anas Haqqani, som er høyt oppe i nettverket som er pekt ut til å stå bak terrorangrepet og drapet på Dagbladets journalist Carsten Thomassen i januar 2008, er med på dette Oslo-besøket, sier hun.

– Stor forståelse

– Vi har stor forståelse for at mange synes det er vanskelig og er kritiske til at vi arrangerer disse møtene i Norge, skriver statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet i en epost til VG.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt understreket overfor NRK søndag at det er Taliban selv om har valgt hvilke folk som skulle sendes til Norge. Hun ble ikke spurt om angrepet der Thommassen ble drept, men kommenterte at Haqqani står på USAs terrorliste.

– Vi vet at en del av disse er ettersøkt, og det er også derfor de har kommet til Norge på den måten de har kommet, sa Huitfeldt.

Den 15 mann store Taliban-delegasjonen ble fløyet til Norge i et privatfly, som norske myndigheter leide for anledningen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 17 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse