Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
20 februar 2022 12:55
Del på Facebook
Therese Johaug til mål som OL-vinner på tremila. Foto: Heiko Junge / NTB
Therese Johaug til mål som OL-vinner på tremila. Foto: Heiko Junge / NTB

Følelsene tok nesten overhånd for Therese Johaug etter at hun avsluttet sin OL-karriere med ett nytt gull. Hun utklasset konkurrentene fullstendig på tremila.

Johaug tok alle tre titler på distanserennene i Beijing-lekene og ble med det langrennsdronningen i Zhangjiakou. Det var allerede før 30-kilometeren klart at dette ville bli hennes OL-farvel.

Tårene presset på etter målgang for den norske veteranen. Hun tuslet etter hvert også rundt i målområdet med flagget over hodet. Senere tok Johaug imot en kinesisk utøver.

– Det var et fantastisk løp. Å kunne ende min olympiske karriere med tre individuelle gull er helt rått, sa en tårevåt Johaug til norsk presse.

Hun er den første kvinnen til å vinne tre distanserenn i samme OL siden Marja-Liisa Kirvesniemi (født Hämäläinen) gjorde det i 1984.

– Det er utrolig stort. En annen ting er at det har vært en lang vei og en del av livet mitt de siste 15 årene og en drøm lenge. Da blir det litt følelser som settes i sving når en vet at det er siste OL en går, fortalte hun til NTB.

– Jeg prøvde å nyte hvert sekund og minutt ute i løypa, sa Johaug til Discovery

Jessie Diggins (USA) stakk av med sølvet 1.43 minutt bak Johaug. Finske Kerttu Niskanen sikret bronsen.

Tøffe forhold

En rekke løpere lå helt utslått igjen ved mållinjen.

– Dette er et renn mange nok vil huske lenge, sa Trond Nystad under TVNorges sending.

I cirka 15 minusgrader, mye vind og på trått føre var det lite spenning i rennet i fri teknikk. Johaug tråkket til tidlig. Starten ble framskutt tre og en halv time for å unngå at løperne skulle utsettes for ekstrem kulde og vind.

Johaug dro opp farten etter noen kilometer, og ingen av konkurrentene våget å bli med henne i tynnlufta cirka 1700 meter over havet.

Lotta Udnes Weng ble nummer 13 rett foran tvillingsøster Tiril på 14.-plassen. De kom inn over seks minutter bak vinneren. Ragnhild Haga ble nummer 28 (7.25 minutter bak Johaug).

– Beina mine føltes som et boblebad, sa Lotta etter et krevende løp.

– De to siste rundene var veldig vindfulle. Det var litt skuffende, jeg var bare ikke bedre i løypa med den høyden, erkjente Haga.

Tittel på tittel

Johaug er 33 år og har dominert stort i flere sesonger. Hun gikk glipp av OL i 2018 etter at en positiv dopingprøve ga henne en utestengelse.

Hun herjet i VM for ett år siden. Da ble det fire gull på Johaug. Til sammen har Johaug 18 titler i OL (fire) og VM (14). Marit Bjørgen stoppet på åtte OL-titler etter å ha deltatt i perioden 2002-2018. Johaug gir seg i olympisk sammenheng med halvparten i løpet av tre vinterleker, de første i 2010.

Langrennssesongen fortsetter med verdenscup i Lahti (Finland), Drammen, Oslo, Falun (Sverige) og Tjumen (Russland).

Det er uklart om Johaug fortsetter karrieren etter denne sesongen. Blir hun med videre, er VM i Planica neste år det store målet.

annonse

– Jeg har vært inne i dette i 15 år nå og vil se hvordan motivasjonen min er når sesongen er over. Jeg vet ikke ennå, sa Johaug til VG på spørsmål om framtiden.

Hun får gullmedaljen fra tremila under OLs avslutningsseremoni.

(©NTB)

Fakta om hvor Norge hentet OL-medaljene

Norge vant medalje i alle idretter med norsk deltakelse i Beijing-OL. Slik var medaljefangsten fordelt på de ulike idrettene (gull-sølv-bronse):

* Skiskyting (11 konkurranser): 6-2-6 (Norge best)

Norge var klart beste nasjon og hadde også OL-kongen i Johannes Thingnes Bø (4-0-1) og OL-dronningen i Marte Olsbu Røiseland (3-0-2). Frankrike var nest beste nasjon i skiskyting med 3-4-0.

* Langrenn (12): 5-1-2 (Norge)

ROC gikk forbi Norge med Aleksander Bolsjunovs seier på den forkortede fellesstarten lørdag, men Therese Johaug sørget avslutningsdagen for at Norge ble best i langrenn. Hun ble OLs langrennsdronning med tre individuelle gull. Bolsjunov var langrennskongen med medaljerekka 3-1-1, og ROC endte på 4-4-3.

* Kombinert (3): 2-2-0 (Norge)

Selv om Norges store stjerne Jarl Magnus Riiber fikk sitt OL ødelagt av koronasmitte, ble Norge klart beste nasjon. Jørgen Graabak tok to gull og et sølv og tok steget opp som mestvinnende kombinertløper i OL-historien. Tyskland var nest beste nasjon med 1-1-0.

* Skøyter (14): 1-0-2 (Nederland)

Et populært lagtempogull til en trio anført av Sverre Lunde Pedersen og individuell bronse til Hallgeir Engebråten og Håkon Lorentzen gjorde Norge til femte beste nasjon. Nederland var som vanlig suveren med 6-4-2.

* Fristil (13): 1-0-0 (Kina)

Birk Ruud sørget for Norges eneste medalje med seieren i Big Air. Kina ble beste nasjon med 4-2-0, mye takket være den amerikanskfødte yndlingen Eileen Gu.

* Hopp (5): 1-0-0 (Slovenia)

Marius Lindviks gull i storbakken berget OL for de norske hopperne. Slovenia var beste nasjon med 2-1-1.

* Alpint (11): 0-1-3 (Sveits)

Sveits var klart beste alpinnasjon med 5-1-3. Norge var sjuende best på medaljeoversikten, men lagbronsen avslutningsdagen innebar at åtte norske alpinister kommer hjem med medalje.

* Curling (3): 0-1-0 (Storbritannia)

Sølvet i turneringen for blandet lag plasserte Norge på medaljeoversikten. Storbritannia ble best med gull og sølv, mens Norge fikk delt 4.-plass blant de seks nasjonene med medalje.

* Snowboard (11): 0-1-0 (Østerrike og USA)

Mons Røislands sølv i Big Air ble eneste edelmetall for det norske snowboardlaget, som endte på delt 11.-plass på medaljeoversikten i sin idrett. Østerrike og USA toppet med 3-1-0.

* Aking (4): Deltok ikke (Tyskland)

Tyskland forsynte seg grådig av medaljefatet med 4-2-0.

* Bobsleigh (4): Deltok ikke (Tyskland)

Tyskland fikk medaljerekken 3-3-1.

* Kunstløp (5): Deltok ikke (ROC)

ROC dominerte kunstløp med 2-3-1, men passeres av USA om laggullet ryker når Kamila Valijevas dopingsak er ferdig behandlet. Da overtar amerikanerne gullet og går opp i 2-0-1.

* Ishockey (2): Deltok ikke (Finland)

Med gull for menn og bronse for kvinner ble Finland best.

* Skeleton (2): Deltok ikke (Tyskland)

Tyskland var best også her med 2-1-0. Totalt hadde tyskerne 9-6-1 i de tre idrettene i akeanlegget i Yanqing. Det løftet laget til klar 2.-plass bak Norge på medaljeoversikten totalt.

* Skøyter kortbane (9): Deltok ikke (Sør-Korea)

Sør-Korea ble mestvinnende nasjon med 2-3-0.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Rolf Erik Pedersen 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Terje SundsbøTror vi må forholde oss til realiteten at Møreaksen, og Tautratunellen vil bli alt for dyr å bruke.Må nok ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte