Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Fem år gamle Alefa i Malawi går på førskole og får vann og grønnsaker fra hagen bak skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp
Fem år gamle Alefa i Malawi går på førskole og får vann og grønnsaker fra hagen bak skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved starten av årets fastetid skjedde det utenkelige; det ble krig i Europa. De russiske angrepene på Ukraina har ødelagt ufattelig mye av boligblokker, barnehager, skoler og sykehus. Millioner er på flukt. Kvinner med små babyer og barn. Noen barn flykter alene.

Flyktningkrisen er den raskest voksende i Europa siden andre verdenskrig. Kirkens Nødhjelp er i gang med å gi flyktninger akutt nødhjelp som vann, mat, ulltepper og helt nødvendige hygieneartikler.

Annonse
Annonse

Vi blir dypt berørt. Mange er allerede engasjert. Gjennom pengeinnsamlingen i årets fasteaksjon kan vi alle få bidra til å lindre smerte og styrke livshåpet både for dem som er på flukt og for de eldre og andre som ikke har mulighet til å flykte. Katastrofeinnsatsen er i gang.

Kirkens Nødhjelp har også et livsviktig langsiktig fokus i arbeidet for en mer rettferdig verden. Mange unge er veldig bekymret for framtida på grunn av klimaendringene. Det er et akutt behov for handling.

Klimaendringene må møtes med tiltak og ny teknologi. Noen steder kan enkle grep styrke framtidshåpet. Denne fasteaksjonen har vi også fokus på Malawi. Dette afrikanske landet, er på bunnen av alle statistikker som Norge topper. Utfordringene står i kø, men det er også erfaringer som gir håp.

Annonse
Annonse

Fem år gamle Alefa i Malawi går på førskole og får vann og grønnsaker fra hagen bak skolen. Der får foreldrene opplæring i bærekraftig og motstandsdyktig jordbruk, slik at de kan dyrke når det er tørt. Alefa får sunn mat hver dag og sannsynligheten for at hun får videre utdanning er stor. Det nytter å hjelpe. Det nytter å iverksette klimasmarte løsninger.

En av løsningene er å styrke bøndene gjennom kunnskap, ny teknologi og tilgang til godt såkorn og gjødsel. En av dem som jobber med dette, er Takondwa Phanga (26). Han er agronom og ansatt i Kirkens Nødhjelp. Hver uke hjelper han over 200 bønder gjennom opplæring i nye jordbruksmetoder, blant annet gjennom å bruke drypp-irrigasjon som vanningsmetode. Denne metoden bidrar til større og sikrere avlinger på mindre areal, og krever mindre bruk av vann. Bøndene som er med betaler ca. 100 kroner som en investering i en startpakke bestående av vannslanger, gjødsel og kvalitetssåfrø. Denne metoden bidrar til større og sikrere avlinger på mindre areal, og krever mindre bruk av vann. Fokuset er på å dyrke jorda på best mulig måte for å få mest mulig ut av den.

Millioner er på flukt fra krig. Og aldri før har så mange mennesker blitt drevet på flukt på grunn av klimaendringer som nå. Tørke og flom, konflikter rundt land og naturressurser og mangel på mat. Det er de brutale konsekvensene for verdens fattigste når temperaturen stiger og naturkreftene ikke lenger er forutsigbare. Regntiden er kortere og mer intens, elver tørker ut, fisk blir borte, såkorn skylles bort.

I tillegg til alle som lider under krigshandlinger, er over en halv milliard mennesker er på vei inn i ekstrem fattigdom. 40000 konfirmanter, barn og voksne snart skal ut og samle inn penger under Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Til alle dere som skal ut med bøsser, takk for at dere engasjerer dere for andre! Gjennom deres innsats kan vi alle få bidra til å gi livshåp – på kort og på lang sikt.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse