Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Fem år gamle Alefa i Malawi går på førskole og får vann og grønnsaker fra hagen bak skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp
Fem år gamle Alefa i Malawi går på førskole og får vann og grønnsaker fra hagen bak skolen. Foto: Kirkens Nødhjelp
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved starten av årets fastetid skjedde det utenkelige; det ble krig i Europa. De russiske angrepene på Ukraina har ødelagt ufattelig mye av boligblokker, barnehager, skoler og sykehus. Millioner er på flukt. Kvinner med små babyer og barn. Noen barn flykter alene.

Flyktningkrisen er den raskest voksende i Europa siden andre verdenskrig. Kirkens Nødhjelp er i gang med å gi flyktninger akutt nødhjelp som vann, mat, ulltepper og helt nødvendige hygieneartikler.

Annonse
Annonse

Vi blir dypt berørt. Mange er allerede engasjert. Gjennom pengeinnsamlingen i årets fasteaksjon kan vi alle få bidra til å lindre smerte og styrke livshåpet både for dem som er på flukt og for de eldre og andre som ikke har mulighet til å flykte. Katastrofeinnsatsen er i gang.

Kirkens Nødhjelp har også et livsviktig langsiktig fokus i arbeidet for en mer rettferdig verden. Mange unge er veldig bekymret for framtida på grunn av klimaendringene. Det er et akutt behov for handling.

Klimaendringene må møtes med tiltak og ny teknologi. Noen steder kan enkle grep styrke framtidshåpet. Denne fasteaksjonen har vi også fokus på Malawi. Dette afrikanske landet, er på bunnen av alle statistikker som Norge topper. Utfordringene står i kø, men det er også erfaringer som gir håp.

Annonse
Annonse

Fem år gamle Alefa i Malawi går på førskole og får vann og grønnsaker fra hagen bak skolen. Der får foreldrene opplæring i bærekraftig og motstandsdyktig jordbruk, slik at de kan dyrke når det er tørt. Alefa får sunn mat hver dag og sannsynligheten for at hun får videre utdanning er stor. Det nytter å hjelpe. Det nytter å iverksette klimasmarte løsninger.

En av løsningene er å styrke bøndene gjennom kunnskap, ny teknologi og tilgang til godt såkorn og gjødsel. En av dem som jobber med dette, er Takondwa Phanga (26). Han er agronom og ansatt i Kirkens Nødhjelp. Hver uke hjelper han over 200 bønder gjennom opplæring i nye jordbruksmetoder, blant annet gjennom å bruke drypp-irrigasjon som vanningsmetode. Denne metoden bidrar til større og sikrere avlinger på mindre areal, og krever mindre bruk av vann. Bøndene som er med betaler ca. 100 kroner som en investering i en startpakke bestående av vannslanger, gjødsel og kvalitetssåfrø. Denne metoden bidrar til større og sikrere avlinger på mindre areal, og krever mindre bruk av vann. Fokuset er på å dyrke jorda på best mulig måte for å få mest mulig ut av den.

Millioner er på flukt fra krig. Og aldri før har så mange mennesker blitt drevet på flukt på grunn av klimaendringer som nå. Tørke og flom, konflikter rundt land og naturressurser og mangel på mat. Det er de brutale konsekvensene for verdens fattigste når temperaturen stiger og naturkreftene ikke lenger er forutsigbare. Regntiden er kortere og mer intens, elver tørker ut, fisk blir borte, såkorn skylles bort.

I tillegg til alle som lider under krigshandlinger, er over en halv milliard mennesker er på vei inn i ekstrem fattigdom. 40000 konfirmanter, barn og voksne snart skal ut og samle inn penger under Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Til alle dere som skal ut med bøsser, takk for at dere engasjerer dere for andre! Gjennom deres innsats kan vi alle få bidra til å gi livshåp – på kort og på lang sikt.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 11 timer siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse