Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 april 2022 09:15
Del på Facebook
I slutten av mars ble fire personer hentet ut av et snøskred ved Blåruttinden i Balsfjord i Troms. Snøskredfaren er fortsatt betydelig i store deler av landet. Foto: Maja Meyer/ Forsvaret / NTB
I slutten av mars ble fire personer hentet ut av et snøskred ved Blåruttinden i Balsfjord i Troms. Snøskredfaren er fortsatt betydelig i store deler av landet. Foto: Maja Meyer/ Forsvaret / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inn i palmehelgen er det betydelig snøskredfare flere steder i landet, advarer NVE. Skiløpere bør unngå skredterreng og anbefales å følge med på skredvarsling.

Mange starter påskeferien denne helgen, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) retter en ekstra påminnelse til skiløpere om å være varsomme i fjellet.

Annonse
Annonse

Skredfaren arter seg litt forskjellig i ulike steder av landet, forklarer snøskredvarsler Gustav Pless i NVE. Størst er skredfaren i Nord-Norge og på Nord-Vestlandet.

– I nord er skredfaren betydelig fordi det finnes et vedvarende svakt lag i snødekket som er uforutsigbart. Det gjør det mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred, sier Pless.

På Nord-Vestlandet er det observert et rimlag som gjør at snøskred kan fjernutløses, i tillegg til flere våte løssnøskred.

– Det er kommet mye nysnø mange steder de siste dagene, spesielt på Nord-Vestlandet, som gjør at man bør være ekstra oppmerksom på våte løssnøskred i utsatte brattheng når sola kommer fram. I høyden må man følge med på fokksnøflak som kan være lette å påvirke, sier Pless.

– Setter seg selv og andre i fare

Torsdag ettermiddag ble tre personer erklært døde etter å ha blitt tatt av et snøskred i Lyngen i Troms. De var en del av et turfølge på ni skikjørere.

– Dette er en forferdelig tragisk inngang på påsken. Det er en risiko med å gå i fjellet, og den risikoen resulterte i et tragisk utfall i dag. Vi er trent i disse situasjonene og har et turfølge å ivareta nå, sier ordfører i Lyngen kommune, Dan-Håvard Johnsen, til VG.

Onsdag gikk det åtte skred bare i Møre og Romsdal. Flere personer ble tatt av snømassene, og en mann ble kritisk skadd.

Politiet fikk en rekke meldinger om snøskred utløst av skiløpere, og både politiet og Hovedredningssentralen ber folk om å holde seg unna skredterreng.

Ber folk være aktsomme

Ørland Torvik Heian, lege i redningshelikopteret, ber folk om å være utvise aktsomhet.

Annonse
Annonse

– Dette er skred som er utløst av skiløpere. Da er det grunn til å reagere. For mange tar dårlige valg og utsetter seg selv og andre for fare, sier legen til Romsdals Budstikke.

Han har inntrykk av at en del skiløpere ikke er klar over hvor stor risiko det innebærer å gå i skredterreng. Det er også en annen gruppe med skiløpere som går ekstremturer og tar en kalkulert risiko, mener han.

– Folk må sette seg inn i situasjonen som gjelder, lese skredvarsel og ta konservative valg. Den gruppa du er på tur med, må bygge kompetanse og øve på å redde hverandre. Det er ikke godt nok å ha godt utstyr. Skal en ha en sjanse, må det øves, sier Heian til avisen.

Oransje varsel

Store deler av landet var torsdag formiddag fortsatt merket med oransje farevarsel, altså betydelig snøskredfare, viser varslingstjenesten varsom.no. Det gjelder blant annet områder i Vest-Finnmark, store deler av Troms, Helgeland, Romsdal, Sunnmøre og Indre Fjordane.

Snøskredvarsleren anbefaler alle som har tenkt seg ut på tur, om å laste ned Varsom-appen.

– Det er mulig å laste ned turkart til turer uten mobildekning. Appen har også bratthetskart, som viser hvor bratt terrenget er rundt deg, samt hvor det finnes utløpsområder. Appen bruker GPS og viser deg snøskredvarslet for det området du befinner deg i, sier Pless.

Endrer seg fort

Pless påpeker at snøskredvaren kan endre seg på kort tid – avhengig av temperatur, vind og nedbør. Derfor er det vanskelig å varsle om snøskredfare langt fram i tid. NVE anbefaler alle å følge med på de daglige, oppdaterte varslene som sendes ut på varsom.no.

Snøskredfare er vanskelig å vurdere, og det vil alltid være en usikkerhet som er vanskelig å forholde seg til, heter det i anbefalingene fra NVE.

– Vil du være helt sikker, så er det beste å unngå alt skredterreng, det vil si terreng som er brattere enn 30 grader, og utløpsområder for snøskred, lyder rådet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 7 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse