Norge eksporterte sjømat for 11,3 milliarder kroner i april. Det er en økning på 2,8 milliarder kroner, eller 33 prosent, sammenlignet med april i fjor.
I årets første fire måneder eksporterte Norge sjømat for 45,4 milliarder kroner. Det er en verdivekst på 25 prosent, eller 9,1 milliarder kroner, målt mot første tertial i fjor, melder Norges sjømatråd.
– Høyere priser på viktige arter som laks, torsk, ørret og hyse er de største bidragsyterne til verdiveksten denne måneden, sier Børge Grønbech, konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd.
Ifølge Grønbech er det flere årsaker til økningen. Blant annet bidrar høyere matvarepriser på verdensmarkedet til å løfte prisene også for norsk sjømat.
I tillegg er det lavere tilførsel av viktige fiskeslag, både fra Norge og andre land. Gjenåpningen av hoteller og restauranter gir også økt etterspørsel fra godt betalende kjøpere.
– Det er fortsatt krevende å drive global varehandel. Dyrere innsatsfaktorer, energi- og drivstoffpriser som øker og mer krevende logistikk er noen av faktorene som bidrar til dette. Videre blir det utfordrende å bygge markeder ved så fluktuerende priser, selv om norsk sjømat står støtt, avslutter Grønbech.
Det er laks som står for den største andelen av den norske sjømateksporten. Bare i april ble det eksportert 82.500 tonn laks til en verdi av 8,1 milliarder kroner. Verdien økte med 2,4 milliarder kroner, eller 43 prosent, sammenlignet med april i fjor, men volumet falt med 3 prosent.
Polen, Frankrike og Danmark var de største markedene for norsk laks i april.
(©NTB)