Søndag 28. august arrangeres årets museumsdag ved Straumsnes Bygdemuseum.
Hovedfokus blir historien til Inga Farstad (1918-1997) og Nordmørsbunaden. På grunn av værforholdene flyttes arrangementet fra Kanestraum til Idrett- og skytterhuset på Leite. Det ligger like ved Straumsnes barne- og ungdomsskole og den nye Nordmørshallen.
Her blir det blant annet utstilling, matservering og loddsalg fra klokken 12.00. Hovedtemaet med bunadsarrangementet og historien til Inga Farstad starter klokken 14.30.
Inga, datter til Marit og Anton Farstad ble født på Berget i Kvisvik i 1918. Hun vokste opp på et lite småbruk sammen med foreldrene og en bror, Evert. Inga gikk på vevkurs i Straumsnes Bondekvinnelag i 1937. Etter dette ble hun fast leverandør til Husfliden i Kristiansund. Hun vevde blant annet løpere, puter og Nordmørsåklær.
Høsten 1947 fikk alle som arbeidet ved Husfliden spørsmål om noen kunne reise til Oslo og lære seg damaskveving ved Heimen, med henblikk på bunadsveving. Inga takket nei både en og to ganger, men ingen andre var aktuelle å sende. Til slutt lot hun seg overtale til å ta turen til Oslo for å lære vevteknikken, da kunnskapen var i ferd med å forsvinne fullstendig fra Nordmørsbygdene på 1940-tallet. Inga vevde Nordmørsvesten/Farstadvesten fra 1949 til 1997. Det ble vevd mellom 3.000 og 4.000 vester i vevstua i Kvisvika, hvor flere jobbet sammen med henne. I 1980 mottok Inga Farstad kulturprisen fra Møre og Romsdal fylke for vedvarende og framifrå kulturinnsats.
På museumsdagen blir det blir kåseri, sang og musikk med Grete Farstad Hjertaker, niese til Inga, Ole Kristian Gundersen, musiker som vever Farstadvesten i dag, Unni Irmelin Kvam, historiker som har skrevet tre bunadsbøker og er redaktør for «Bunadspodden» og Solveig Bergslid, poet, låtskriver og sanger. På museumsdagen får du høre historien bak vesten, hvorfor den ser slik ut og hvordan den ble til.
Det er også mulig å kjøre seg en tur til Kanestraum for å se på de samlingene i de historiske museumsbygningene klokken 12.00–16.00, hvor blant annet den originale vevstolen til Inga Farstad har fått sitt eget rom i hovedhuset. Straumsnes Bygdemuseum ligger like før ferjekaia på Kanestraum med oppkjørsel mot Lid. Men selve museumsdagen blir altså på Leite.