Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Redaksjonen
Artikkel
26 august 2022 10:00
Del på Facebook
Inga Farstad hedres på museumsdagen til Straumsnes Bygdemuseum.
Inga Farstad hedres på museumsdagen til Straumsnes Bygdemuseum.

Søndag 28. august arrangeres årets museumsdag ved Straumsnes Bygdemuseum.

Hovedfokus blir historien til Inga Farstad (1918-1997) og Nordmørsbunaden. På grunn av værforholdene flyttes arrangementet fra Kanestraum til Idrett- og skytterhuset på Leite. Det ligger like ved Straumsnes barne- og ungdomsskole og den nye Nordmørshallen.

Her blir det blant annet utstilling, matservering og loddsalg fra klokken 12.00. Hovedtemaet med bunadsarrangementet og historien til Inga Farstad starter klokken 14.30.

Inga, datter til Marit og Anton Farstad ble født på Berget i Kvisvik i 1918. Hun vokste opp på et lite småbruk sammen med foreldrene og en bror, Evert. Inga gikk på vevkurs i Straumsnes Bondekvinnelag i 1937. Etter dette ble hun fast leverandør til Husfliden i Kristiansund. Hun vevde blant annet løpere, puter og Nordmørsåklær.

Høsten 1947 fikk alle som arbeidet ved Husfliden spørsmål om noen kunne reise til Oslo og lære seg damaskveving ved Heimen, med henblikk på bunadsveving. Inga takket nei både en og to ganger, men ingen andre var aktuelle å sende. Til slutt lot hun seg overtale til å ta turen til Oslo for å lære vevteknikken, da kunnskapen var i ferd med å forsvinne fullstendig fra Nordmørsbygdene på 1940-tallet. Inga vevde Nordmørsvesten/Farstadvesten fra 1949 til 1997. Det ble vevd mellom 3.000 og 4.000 vester i vevstua i Kvisvika, hvor flere jobbet sammen med henne. I 1980 mottok Inga Farstad kulturprisen fra Møre og Romsdal fylke for vedvarende og framifrå kulturinnsats.

annonse

På museumsdagen blir det blir kåseri, sang og musikk med Grete Farstad Hjertaker, niese til Inga, Ole Kristian Gundersen, musiker som vever Farstadvesten i dag, Unni Irmelin Kvam, historiker som har skrevet tre bunadsbøker og er redaktør for «Bunadspodden» og Solveig Bergslid, poet, låtskriver og sanger. På museumsdagen får du høre historien bak vesten, hvorfor den ser slik ut og hvordan den ble til.

Det er også mulig å kjøre seg en tur til Kanestraum for å se på de samlingene i de historiske museumsbygningene klokken 12.00–16.00, hvor blant annet den originale vevstolen til Inga Farstad har fått sitt eget rom i hovedhuset. Straumsnes Bygdemuseum ligger like før ferjekaia på Kanestraum med oppkjørsel mot Lid. Men selve museumsdagen blir altså på Leite.

Inga Farstad fra Kvisvika satte sitt preg på bunadshistorien med Nordmørsvesten/Farstadvesten i over 50 år.Inga Farstad fra Kvisvika satte sitt preg på bunadshistorien med Nordmørsvesten/Farstadvesten i over 50 år.

Grete Farstad Hjertaker, Ole Kristian Gundersen, Unni Irmelin Kvam og Solveig Bergslid.Grete Farstad Hjertaker, Ole Kristian Gundersen, Unni Irmelin Kvam og Solveig Bergslid.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Rune Kristiansen 18 timer siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte