Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 oktober 2022 13:57
Del på Facebook
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tilbakeviste at han hadde oppgitt å få plass fastpriser for privatpersoner i strømmarkedet under i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tilbakeviste at han hadde oppgitt å få plass fastpriser for privatpersoner i strømmarkedet under i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Privatkunder vil kunne få fastprisavtaler på strøm – dersom Stortinget sier ja til regjeringens forslag, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

I Stortinget onsdag tilbakeviste han oppslag i mediene om at han har gitt opp å få på plass fastprisavtaler på strøm til vanlige folk fra årsskiftet.

Annonse
Annonse

– Jeg har levert et forslag som skal gjøre det skattemessig gunstig for selskapene å tilby fastprisavtaler både til privatpersoner og til bedrifter, framholdt Vedum som svar på et spørsmål fra Rødts Sofie Marhaug om hvilke grep regjeringen vil ta for å sikre at også vanlige husholdninger kan få strøm til fastpris.

– Det er et mål for regjeringen å få et mer forutsigbart og trygt fastprisavtalesystem, slo finansministeren fast.

Det viktigste skattegrepet er at skatten til kraftselskapene blir regnet ut i forhold til den prisen strømmen faktisk selges for, og ikke prisen i spotmarkedet slik som i dag. Dermed senkes risikoen for strømselskapene.

– Urimelige vilkår

Regjeringen erkjenner imidlertid at dagens lengde på kontraktene fra tre til sju år, samt et høyt gebyr dersom kontrakten brytes, i praksis er et hinder for at privatkunder kan inngå fastprisavtaler.

– Dette kan være et urimelig avtalevilkår for privatpersoner. Dersom det skal tilbys kontrakter til forbrukere, er det derfor nødvendig å tilby rimeligere oppsigelsesvilkår enn etter dagens praksis, framholdt Vedum overfor Stortinget.

Siden det er kraftselskapene som inngår avtalene, har regjeringen bedt dem endre innretningen. Ifølge Finansdepartementet er dette arbeidet nå i gang.

Annonse
Annonse

– Mulig å forenkle

Ordningen regjeringen har foreslått, er begrenset til kraft som er solgt videre i sluttbrukermarkedet gjennom avtaler med fast volum.

– Dette vil gjøre det mulig å forenkle ordningen og redusere kravene til dokumentasjon, sa Vedum.

– Hvorfor vil ikke statsråden pålegge kraftprodusentene å levere rimelige fastpriskontrakter til folk, ville Marhaug vite.

– Vi har levert forslag til Stortinget om at det skal bli skattemessig gunstig å tilby fastprisavtaler til både til selskaper og privatpersoner. Nå er det opp til Stortinget å vedta det, om man ønsker det, repliserte Vedum.

Kan være på plass fra årsskiftet

– Hvis Stortinget gjør som regjeringen vil, så vil lovverket være på plass fra årsskiftet, og man kan få et mer omfattende og større fastprismarked, sier Vedum – som ikke vil spekulere i prisen på fastprisavtaler fram i tid.

– Det er til sjuende og sist selskapene selv som prissetter sine avtaler, i konkurranse med de andre selskapene. Men jeg har registrert at enkeltselskaper har vært ute og signalisert en vesentlig lave pris enn det som har vært i de siste måneders spotmarked, sier Vedum.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Strekninga Vik til Molde har vore ferdig regulert i 2 år, KS2 er gjennomført og teknisk sett er prosjektet ferdig ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrSom eksempel på flaskehalser viser du til veier der trafikken går nærmest uhindret og gratis 24 timer i døgnet. Er ...
Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse