Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
08 desember 2022 12:31
Del på Facebook
Nils Erik Pettersen, daglig leder i ON Ocean Network, vil ha med flere til å bli «trefaddere» for å bidra til klimakompensering av CO2-utslipp. Foto Steinar Melby
Nils Erik Pettersen, daglig leder i ON Ocean Network, vil ha med flere til å bli «trefaddere» for å bidra til klimakompensering av CO2-utslipp. Foto Steinar Melby

ON Ocean Network har som første virksomhet på Nordmøre tegnet avtale med Trefadder om skogplanting i Norge. Nå ønsker de at flere blir med, enten det er nettverkets medlemmer eller øvrige lokale næringsaktører, for å etablere den første miljøskogen på Nordmøre.

Trefadder tilbyr bedrifter klimakompensering av sine restutslipp gjennom naturlig og trygg CO2 fangst fra norsk klimaskog. Firmaet har utviklet Norges første kommersielle klimaskog hvor man samarbeider med lokale bønder og planter skog for et bedre klima som også skaper lokale arbeidsplasser.

annonse

Klimaskog i Norge

Trefadder AS sine kommersielle klimaskoger har sitt utspring fra et omfattende statlig klimaskogprosjekt i regi av Klima- og miljødepartementet (2013-2019). Miljødirektoratet og Norges fremste skogfagmiljøer har brukt mer enn 50 millioner kroner på Norsk klimaskogforskning i perioden 2015-2021.

Trefadder skriver på sine nettsider at klimaeffekten av Norsk klimaskog er godt dokumentert.

– Trær er naturens metode for å fange CO2. Trefadder planter riktige trær på riktige steder og utvikler Norges første kommersielle klimaskoger. Så langt er mer enn 600.000 trær plantet og sådd, som over tid vil binde millioner av tonn CO2. Dette er godt og rimelig alternativ til internasjonale klimakvoter og vi garanterer en god og naturlig klimamessig effekt, sier Tormod Wilson Losnedal i Trefadder.

annonse

Klimaskog på Nordmøre - klimatiltak og næringsutvikling

– ON Ocean Network er opptatt av både reelle klimatiltak og lokal næringsutvikling. Trefadders løsning gir oss mulighet til å bidra på begge områder og det var derfor en forholdsvis enkel beslutning å ta del i Trefadders konsept. Nå anbefaler vi våre medlemmer og øvrige næringsaktører om å bli med på å etablere den første klimaskogen på Nordmøre, enten ved å tegne egne avtaler eller slutte seg til vår avtale med Trefadder, sier Nils Erik Pettersen.

– På samme måte som vi støtter klimaskog i Brasil og andre steder i verden, bør vi vel også kunne etablere egne skoger i Norge, siden effekten av dette er åpenbar. Norge er i starten på det grønne skiftet, og som de fleste seriøse bedrifter setter også vi oss mål om å bli klimanøytrale. Trefadders klimakompenserende tiltak ved treplanting er i så måte en av flere gode tiltak for å oppnå målet om klimanøytralitet, legger Pettersen til.

Tett samarbeid med bønder og grunneiere

– All treplanting skjer i Norge av utdannet fagpersonell. Skogplanting skjer i nøye utvalgte områder som gir de beste forutsetninger for maksimal vekst, biologisk mangfold og høyest kvalitet, i tett samarbeid med lokale bønder og grunneiere. Hele produksjonsfasen dokumenteres med sporbarhet, journalføring og bilder og karbonfangsten dokumenteres med klimasertifikater til bedriftene, sier Tormod Wilson Losnedal.

– Trefadder planter kun på gjengroingsarealer definert som egnede arealer for klimaskog. Dette er typisk områder som gir begrenset med verdi for grunneier og karbonbinding. All planting gjøres for hånd og eksisterende vegetasjon røres ikke. Dette er viktig slik at en ikke begynner klimaregnskapet på området i minus, avslutter Losnedal.

Om skog og CO2-fangst

  • Trær fanger karbondioksyd, CO2 gjennom fotosyntesen
  • Fangsten avhenger av treslag og lokasjon
  • Oksygen, O2, slippes ut i atmosfæren
  • CO2 lagres i treets stamme, røtter og i jorda.

Om ON Ocean Network

  • Startet opp i 2014 av 13 selskaper under navnet ON Offshore Network for å fremme leverandører fra Kristiansundsregionen for å kunne kvalifiseres som leverandører til store offshoreprosjekter som eksempelvis rigg-klassifiseringer.
  • I 2016 endret man strategi og navn for leverandørnettverket til ON Ocean Network og åpnet for medlemmer og leverandørsamarbeid også innen markedene energi, havrom og sjøbårne tjenester.
  • I 2022 består ON Ocean Network av mer enn 50 medlemsbedrifter.
  • ON Ocean Network har som målsetning å markedsføre regionen som lokasjon for havservice.
  • ON Ocean Network skal øke medlemmenes fortjeneste og konkurranseevne gjennom koordinerte markedsaktiviteter.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 23 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte