Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
01 mars 2023 16:20
Del på Facebook
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har bedt Stortinget om å få holde en redegjørelse om Fosen-saken. Foto: Alf Simensen / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har bedt Stortinget om å få holde en redegjørelse om Fosen-saken. Foto: Alf Simensen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ber Stortinget om å få redegjøre for oppfølgingen av Fosen-saken. Flere mener statsministeren bør møte i stedet.

– Jeg har bedt Stortinget om å få komme og gi en redegjørelse på vegne av regjeringen om Fosen-saken. Det er svært viktig for regjeringen å komme fram til en løsning som ivaretar urfolksrettighetene for reindriftseierne på Fosen. Der vil jeg orientere om regjeringens arbeid med denne saken, sier Aasland.

Annonse
Annonse

Aasland sendte brev til Stortinget onsdag.

– Under henvisning til Stortingets forretningsorden § 45 anmoder jeg herved Stortingets presidentskap om å få holde en redegjørelse om oppfølgingen av Fosen-saken, heter det i brevet.

Det er foreløpig uvisst når redegjørelsen vil bli holdt.

MDG: – Har skapt mer forvirring

MDG-leder Arild Hermstad synes det er bra at Aasland skal redegjøre for Stortinget.

– Så langt har ministeren skapt mer forvirring enn hatt evne til å gi klare svar, uttaler han.

– Jeg forventer at ministeren kommer til Stortinget og presenterer en klar, tydelig og tidfestet plan for hvordan denne uholdbare situasjonen kan opphøre og hvordan de oppsatte vindturbinene kan rives ned slik at reinbeitene og naturen kan restaureres, fortsetter MDG-lederen.

Rødt ber om redegjørelse om riving

Redegjørelsen må skje så snart som mulig, mener Sofie Marhaug, miljøpolitisk talsperson for Rødt.

Annonse
Annonse

– Aasland må starte med en uforbeholden unnskyldning og konstatere faktum: Det pågår et menneskerettighetsbrudd på Fosen, skriver hun i en kommentar.

Samtidig mener Marhaug at det egentlig er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) som bør møte.

Hun mener riving av vindturbinene virker som det eneste seriøse alternativet og ber Asland redegjøre for muligheten for å gjøre det.

Venstre ber Støre møte

Ola Elvestuen, Venstres representant i energi- og miljøkomiteen, mener, det ikke holder at Aasland kommer til Stortinget.

– Nå er det for sent at bare Aasland kommer til Stortinget for å redegjøre. Vi har et pågående brudd på menneskerettighetene, og regjeringen nekter å ta ansvar. Det er statsministeren som nå må komme til Stortinget og redegjøre for hvordan de vil følge opp dommen fra Høyesterett, skriver han i en kommentar til NTB.

– Regjeringen har brukt over 500 dager på å forsøke å saksbehandle seg bort fra dette. Det må komme en løsning, og det er statsministerens ansvar, uttaler han videre.

Isaksen ønsker lykke til

Ella Marie Hætta Isaksen, artist og talsperson for aksjonistene, kommenterte under en pressekonferanse onsdag utviklingen.

– Jeg vil bare ønske Aasland hjerteligst lykke til med å redegjøre for hvordan man kan forsvare et menneskerettighetsbrudd på over 500 dager, sier hun til NTB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 1 dager siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse