I en ekstern kvalitetssikring (KS2) av Kjerringsundforbindelsen blir Aukra kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune anbefalt å arbeide videre med å redusere kostnader og risikoen for prosjektet.
KS2-rapporten er laget av Dovre Group Consulting og Transportøkonomisk institutt på oppdrag fra Samferdselsdepartementet og Finansdepartementet.
Saken «Kjerringsundforbindelsen – KS2, status og veien videre» ble behandlet av samferdselsutvalget onsdag 1. mars.
Positive innstilte
Fylkeskommunedirektøren innstiller på at Møre og Romsdal fylkeskommune i samråd med Aukra kommune jobber videre med optimalisering av prosjektet for å redusere risiko og usikkerhet som rapporten peker på. Dessuten at endelig vedtak om realisering skjer etter tilbudsåpning av utlyst entreprise, som er i tråd med anbefalingene i KS2-rapporten.
Saken skal videre til fylkesutvalget 13. april før endelig vedtak i fylkestinget 24. april.
Dette er Kjerringsundforbindelsen:
- Målet med Kjerringsundforbindelsen er å gi fastlandsforbindelse for Gossen i Aukra kommune.
- Prosjektet avløser dagens fylkesveisfergesamband Aukra–Hollingsholm, og reisetiden mellom Gossen og Molde blir redusert med cirka 20 minutter, og mellom Gossen og Ålesund med cirka 90 minutter.
- Prosjektet er betinget av realisering av E39 Vik–Molde for å oppnå dette.
- Prosjektet er ikke prioritert av fylkeskommunen og det er derfor et krav at prosjektet er selvfinansierende. Dette innebærer at prosjektet ikke skal påvirke fylkeskommunal økonomi.
- Kjerringsundforbindelsen skal finansieres gjennom bompenger, merverdiavgiftskompensasjon, fergeavløsningsmidler/spart fergekostnader og midler fra Aukra kommune.
- Aukra kommune har gjennom avtale mens fylkeskommunen forpliktet seg til å fullfinansiere prosjektet.
I saksfremlegget skriver fylkeskommunedirektøren at «KS2-rapporten peker på at det per nå er finansieringsusikkerhet, gitt krav om at prosjektet skal være et selvfinansierende prosjekt. KS2 anbefaler at det blir arbeidet videre med kostnads- og risikoreduksjon frem til utlysning av konkurranse, og at finansieringsevnen til Aukra kommune bør avklares nærmere. Endelig vedtak om realisering bør fattes når prisene er kjent etter tilbudsåpning.»
Veien videre
KS2-rapporten anbefaler en styringsramme for prosjektet på 3.950 millioner kroner inkl. mva. (1.7.2022-kroner). Det er vesentlig høyere enn tidligere anslag, og beskyldes blant annet usikkerhet og prisøkning som følge av krigen i Ukraina.
Møre og Romsdal fylkeskommune vil sammen med Aukra kommune jobbe videre med prosjektplanleggingen og optimalisere prosjektet for å redusere risiko og usikkerheter som KS2-rapporten peker på. Fylkeskommunedirektøren vil komme tilbake med en sak om realisering av prosjektet når nødvendige avklaringer foreligger.