Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 juni 2023 20:37
Del på Facebook
– Det er et paradoks at man har bytterett hvis man kjøper en paraply. Men ikke hvis man er misfornøyd med hjelpen man får til de mest grunnleggende tingene i livet, sa partileder Erna Solberg i sin tale til Høyres sentralstyre søndag. Foto: Frederik Ringnes / NTB
– Det er et paradoks at man har bytterett hvis man kjøper en paraply. Men ikke hvis man er misfornøyd med hjelpen man får til de mest grunnleggende tingene i livet, sa partileder Erna Solberg i sin tale til Høyres sentralstyre søndag. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Bytterett på velferdstjenester, skattefrys og flere private i offentlig tjenestesektor. Her er Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre.

– Det er et paradoks at man har bytterett hvis man kjøper en paraply. Men ikke hvis man er misfornøyd med hjelpen man får til de mest grunnleggende tingene i livet. Høyre vil derfor gi folk en bytterett – ikke bare en klagerett – på velferdstjenester. Og den bytteretten skal gjelde uavhengig av størrelsen på lommeboken, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun talte til sentralstyret i partiet søndag ettermiddag.

Annonse
Annonse

Hundre dager før valgdagen er Solberg i full gang med den lange valgkampen. Etter valgkampturneen på Vestlandet denne uka møtte hun søndag sentralstyret. I talen ramset hun opp det hun mener er de fem beste grunnene til å stemme Høyre i lokalvalget denne høsten:

* En skole med læring og mestring for alle barn.

* Kvalitet og valgfrihet i eldreomsorgen.

* Raskere saksbehandling for boligbygging og næringsutvikling.

* Skatter og avgifter skal holdes nede i kommunene Høyre får ordføreren.

* Velferdstjenestene skal bli bedre ved å utvide samarbeidet mellom private og offentlige aktører.

Velferdssamfunnet truet

Høyre-lederen beskylder venstresiden generelt og Arbeiderpartiet spesielt for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge med sine angrep på private aktører som tilbyr velferdstjenester i offentlig regi. Den norske velferdsmodellen er bygget på – og avhengig av – at det offentlige finansierer tjenester og at private supplerer tilbudet, hevder hun.

– Regjeringen og SV har satt ned et utvalg som skal utrede hvordan private aktører skal fases ut av velferden. Det er et direkte angrep på den norske velferdsmodellen, som har tjent oss godt i generasjoner, sa hun.

Annonse
Annonse

Staten vil trolig ikke være i stand til å gi befolkningen det velferdstilbudet de har krav på hvis den såkalte avkommersialiseringen gjennomføres fullt ut, framholder Solberg overfor NTB.

– Det er bare en måned siden byrådet i Oslo tilbakeførte det siste private sykehjemmet i hovedstaden. Ikke en eneste ny privat barnehage har fått etablere seg. Skal vi tro regjeringens marsjordre til Avkommersialiseringsutvalget, er det bare starten, sier hun.

Avhengig av private

– Vi er avhengige av å ha et mangfold av offentlige, private og ideelle aktører som sammen jobber for å skape et best mulig velferdstilbud. Det kan ikke gjentas for ofte: når det er snakk om en tjeneste som vi mener at det offentlige har ansvar for å sikre. Ja, da skal det offentlige betale – uavhengig av om tjenesten blir levert av en offentlig, privat eller ideell aktør, sa Solberg i sin tale, hvor hun argumenterte for å «ta alle gode krefter i bruk».

Det betyr at Ideelle og private aktører skal få bidra i den offentlige velferdstjenesteytingen, slik som under koronapandemien, da for eksempel Dr. Dropin bidro med testsentrene og Hjemmelegene dro hjem til folk for å teste dem.

– Kort oppsummert kan de private og ideelle ta unna lange helsekøer og øke kapasiteten, bidra til mangfold der pasienter trenger et bredere tilbud for å finne noe som passer dem, og de kan bidra til innovasjon og nye måter å jobbe på som også kan gjøre de offentlige tjenestene bedre, sa Solberg.

Vil stille krav

Høyre-lederen fastslo dessuten at Høyre nå vil stille strenge krav til lønns- og arbeidsvilkår for ansatte hos private aktører som skal bidra til det offentlige velferdstilbudet. Hun tar til orde for at det etableres en norm for lønns- og arbeidsvilkår og sier til NTB at det for eksempel kan være at ansatte i privat sektor skal ha like vilkår som deres kolleger i offentlig.

Høyre har ikke jobbet ferdig med hva som skal være grunnlaget for slike krav, etter det NTB får opplyst, men mener det ligger et betydelig handlingsrom i EØS-avtalen til å utarbeide kriterier.

Det skal sørge for at økt privat innslag ikke skjer på bekostning av de ansattes vilkår, slik Solberg mener venstresiden argumenterer med. Private innslag kan gi mer effektiv bruk av samfunnets ressurser fordi de kan levere bedre eller med samme kvalitet til en lavere samlet kostnad enn det offentlige, ifølge Solberg.

– Men det skal selvsagt ikke skje ved å undergrave de ansattes lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår. Høyre vil derfor at det skal stilles strenge krav for å sikre dette, understreket Høyre-lederen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Skrot fergene
Vil Rasmussen snakke om ressursbruken for å drifte Møreaksen, Vik - Julbøen?Eller passer det ikke?
Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikTautratunellen og Julsundbrua, er meningsløs, Jan Rune. Den vil ikke oppnå noe som er i nærheten av å ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Tor Hansen 14 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøLa oss si at bygger tunnel til Otrøya/Gossen og krysser Romsdalsfjorden via Sekken. Vis man så tar utgangspunkt i det ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikOg då må også linjevalet over Ørskogfjellet vere avklart. Inkludert vurdering av nedbygging av natur og myr på begge strekningene
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse