Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 august 2023 07:28
Del på Facebook
Bærum Sykehus ble i forrige uke ferdig med en rapport med erfaringer fra testing av kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
Bærum Sykehus ble i forrige uke ferdig med en rapport med erfaringer fra testing av kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

Fra tirsdag av vil kunstig intelligens bidra fast ved bildediagnostikk, legevakt og akuttmottak på Bærum sykehus.

Bærum sykehus ble i forrige uke ferdig med en rapport med erfaringer fra testing av kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling. Etter en valideringsfase, der det ble grundig dobbeltsjekket at alt fungerer som det skal, ble alt godkjent.

Annonse
Annonse

– I morgen ruller vi ut KI for bruk i på bildeavdelingen, der den skal analysere mulige mindre frakturer, sier avdelingsleder Hege Frostad Dahle i kommunikasjonsavdelingen ved sykehuset til NTB.

– Per nå er det ingen andre helseforetak i Norge som bruker kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling på den måten vi gjør. Fire andre sykehus i Vestre Viken vil følge etter. Så skal erfaringene brukes til å implementere dette i hele Helse-Sør Øst, sier Dahle.

Veldig god og tidsbesparende

Pasienter med mistanke om brudd sendes til sykehuset for røntgen. Så skal det tolkes og vurderes, og det skal konkluderes om det er brudd eller ikke brudd.

– Folk har ventet i mange timer på at en lege skal ha tid til å se på bildene. Nå skal bildene behandles og tolkes av KI, og i løpet av 1–2 minutter vil svaret foreligge. Hvis KI konkluderer med «Ikke brudd», kan radiografen sende pasienten direkte hjem, sier Dahle.

Under testingen har KI vist seg ekstremt god til nettopp å avdekke ikke-brudd, noe som er svært viktig. Rundt 70 prosent av pasientene som kommer inn med mistanke om brudd, har ikke brudd.

Tar ikke over for legene

– Denne nye teknologien vil endre pasientforløpet og behandlingen for 14.000 pasienter årlig på Bærum sykehus. En stor andel pasienter vil kunne reise direkte hjem etter at bildet er tatt, sier Dahle.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hun forsikrer om at ikke alt overlates til KI fra nå.

– Dette er et støtteverktøy for våre ansatte. Alle bilder kvalitetssikre av våre fagfolk dagen etter.

KI skal i første omgang analysere røntgen av mindre frakturer.

– Ved påvist brudd kan pasienten sendes tilbake til akuttmottaket, sier Dahle.

Bildeanalysen vil spare pasienter og helsevesen tid og ressurser, og kunne behandle de som faktisk har brudd, raskere.

Vestre Viken planlegger å bredde løsningen til sine andre sykehus for å kunne gi alle Vestre Vikens pasienter det samme tilbudet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Fakta om kunstig intelligens (KI)

 

• Generativ kunstig intelligens (KI) er en type kunstig intelligens som skaper et vidt spekter av data som tekst, dataprogrammer, bilder, 3D-modeller, video eller lyd.

• Teknologien som brukes, kalles maskinlæring, dyp læring og nevrale nett som benytter informasjon som blir matet inn, til å generere nye data på egen hånd.

• Generativ KI kan brukes til å automatisere en rekke tjenester, som snakkeroboter i nettbutikker og banker, svare på epost eller skrive programvare. Maskinlæring kan også brukes til å trene opp andre databaserte assistenter.

• Det er en flora av KI-tjenester i dag. Blant de mest kjente er OpenAI ChatGPT som svarer på spørsmål, lager tekst og kan generere datakode. Bildegeneratorer som Midjourney, Stable Diffusion og Dall-E er også kjent.

(Kilder: Store norske leksikon, generativeai.net, tek.no)

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse