Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 august 2023 17:51
Del på Facebook
USAs ekspresident Donald Trump er tiltalt i fire ulike saker. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
USAs ekspresident Donald Trump er tiltalt i fire ulike saker. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Midt i valgkampen neste år starter den føderale rettssaken mot Donald Trump, som er tiltalt for forsøk på omgjøring av valgresultatet i 2020.

Rettssaken skal starte 4. mars, kunngjorde dommer Tanya Chutkan mandag etter et møte med Trumps forsvarere og representanter fra påtalemyndigheten.

Annonse
Annonse

– Allmennheten har rett til en rask og effektiv avgjørelse av denne saken, sa Chutkan. Hun påpekte videre at å fastsette en dato ikke kan avgjøres av den tiltaltes planer eller forpliktelser. Så Trump må rydde kalenderen og innfinne seg i rettssalen, ifølge dommeren.

Trump skriver på det sosiale mediet Truth Social mandag kveld at han vil anke dato-beslutningen.

Supertirsdag

Rettssaken skal etter planen starte dagen før den såkalte supertirsdagen, da det er nominasjonsvalg i hele 16 delstater.

Selve presidentvalget er 5. november neste år, men valgkampen starter for alvor rett etter nyttår når både Republikanerne og Demokratene innleder sine respektive nominasjonsvalg.

Trump ligger ifølge meningsmålingene langt foran de øvrige republikanske kandidatene.

Supertirsdag, som i år er 5. mars, er svært viktig i amerikansk politikk da det ofte avgjør hvem som har best sjanse for å bli det respektive partiets presidentkandidat.

Uenige om dato

Spesialetterforsker Jack Smith, som har etterforsket Trump, ville at rettssaken skulle starte allerede 2. januar 2024, mens Trumps advokater mente at den burde vente til april 2026.

Annonse
Annonse

Ingen av forslagene er aktuelle, sa Chutkan til journalister da hun var på vei inn til mandagens møtet.

En av fire tiltaler

Saken gjelder en av de fire sakene der det er tatt ut tiltale mot den tidligere presidenten, og den omhandler forsøk på å avvise valgresultatet fra 2020 og stormingen av Kongressen 6. januar 2021.

Tiltalen, som er på til sammen fire punkter, ble tatt ut 2. august, og allerede dagen etter ble det første rettsmøtet holdt der Trump fikk forkynt tiltalen.

Trump nekter straffskyld på alle punkter, og han var raskt ute med å skrive på det sosiale mediet Truth Social at saken må henlegges. Han kaller også spesialetterforsker Jack Smith for «sinnsforvirret»

Flere saker

Den føderale rettssaken er en av flere tiltaler mot Trump og flere av hans nærmeste medarbeidere.

Sammen med 17 andre er han tiltalt for forsøk på valgfusk i delstaten Georgia ved å forsøke å endre resultatet av presidentvalget i 2020. 6. september er han og de medtiltalte innkalt til et nytt rettsmøte. Dette er en sak som ikke går i det føderale rettssystemet, men i delstatens rettssystem.

Trump er fra før også tiltalt i den såkalte hysjpenge-saken, som omhandler regnskapslovbrudd i forbindelse med betaling av hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels, som sier de to hadde et forhold.

I tillegg er han tiltalt i den såkalte dokumentsaken, som omhandler brudd på spionasjeloven. Trump anklages for å ulovlig ha tatt med seg hemmeligstemplede dokumenter etter at han gikk av og flyttet ut av Det hvite hus. Rettssakene i disse to sakene er berammet til henholdsvis mars og mai neste år.

Det betyr at alle sakene kommer for retten før det kommende presidentvalget.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse