Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 september 2023 21:05
Del på Facebook
Uroligheter i Bergen sentrum i forbindelse med motdemonstrasjoner mot at Eritreisk forening i Hordaland skal markere begynnelsen av frigjøringskrigen mot Etiopia.Foto: Tuva Åserud / NTB
Uroligheter i Bergen sentrum i forbindelse med motdemonstrasjoner mot at Eritreisk forening i Hordaland skal markere begynnelsen av frigjøringskrigen mot Etiopia.Foto: Tuva Åserud / NTB

Politiet i Bergen har påbudt demonstrantene å forlate gatene i sentrum. Deler av byen er sperret av like før det varslede eritreiske arrangementet starter.

– De som ikke følger påbudet, vil bli anholdt, sier politiets talsperson John Endre Skeie på en ny pressebrifing lørdag kveld i forbindelse med opptøyene i byen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Ifølge Bergensavisen har demonstrantene fått beskjed om å holde seg unna helt til søndag morgen.

Store politistyrker med skjold og visir er ute i gatene, og deler av sentrum er sperret av.

Skeie sier politiet har jobbet for å la demonstranter fra begge sider i konflikten kunne gi uttrykk for sine meninger, men at dette nå har gått over i vold. Derfor har alle fått klar beskjed om å fjerne seg.

De to partene har beveget seg fra Kong Oscars gate i retning Torgallmenningen midt i sentrum av byen.

– Politiet planlegger å flytte massene fysisk dersom de ikke flytter seg på egen hånd, sier Skeie.

Lang fest

Eritreisk forening i Hordaland markerer fra klokka 20 begynnelsen av frigjøringskrigen mot Etiopia. Motdemonstranter har møtt opp fra flere byer i Sør-Norge for å vise sin motstand mot det de mener er støtte til regimet i hjemlandet. Foreningen har selv avvist at de støtter regimet.

Ifølge politiet er det på forhånd varslet at festen skal vare til 2.30. Under hele arrangementet kommer politiet til å være til stede, ifølge John Endre Skeie.

Inntil videre er altså flere gater stengt. Ifølge Bergensavisen skaper dette kaos, for både persontrafikk og Bybanen må stanse.

Kontakt med andre land

Tidligere i sommer ble det bråk rundt et lignende arrangement i Stockholm. Skeie bekrefter at politiet i Bergen på forhånd har vært i kontakt med kolleger i andre land, men vil ikke si hvilke land det er snakk om.

Han vil heller ikke bekrefte at de har vært i kontakt med PST i forkant av det varslede arrangementet lørdag kveld.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Vi har hatt dialog med politi i utlandet, og vi har brukt vårt politinettverk bredt, er alt Skeie vil ut med.

Motdemonstrasjonene var ikke varslet, slik festen var.

– Vi var ikke informert om at det skulle komme motdemonstranter klokka 10 i formiddag, men vi mobiliserte folk så rast det lot seg gjøre, sier Skeie.

Han understreker at politiet nå har hatt dialog med det som fremstår som lederskikkelser på begge siden av konflikten.

– Vi vet at det har vært voldelige sammenstøt mellom grupperingene. Hvem som har startet og avsluttet disse, har vi ikke oversikt over nå. Politiet foretar bevissikring underveis. Dette vil bli fulgt opp i etterkant, sier Skeie.

– Bruker nødvendige midler

Utover lørdagkvelden vil politiet følge situasjonen fortløpende, men Skeie kan ikke si hvilke tiltak som skal tas i bruk hvis situasjonen eskalerer.

– Vi kommer til å iverksette de tiltakene som er nødvendige for å beholde kontrollen, sier han.

Politiet har satt stab på politihuset i Bergen. Det innebærer at politiet tar i bruk ulikt nøkkelpersonell fra forskjellige funksjoner i politiet, ikke bare fra Bergen politistasjon.

Uroen i området Kong Oscars gate, Korskirken og Domkirken ble meldt av politiet klokka 12.50. Både stein og slagvåpen skal ha blitt brukt mellom demonstrantene og mot politiet.

– Feiringen stanses ikke

Skeie sier motdemonstrantene har et uttalt mål om at det ikke skal bli noen jubileumsfeiring i lokalene i Kong Oscars gate lørdag kveld.

– Det har ikke vært noe aktuelt tema å avbryte feiringen. Dette er en lovlig politisk jubileumsmarkering, og vi har hatt dialog med arrangørene. Politiets oppgave er å sørge for at man skal kunne ha de ytringene og markeringene som er meldt inn, sier Skeie.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse