Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 september 2023 13:57
Del på Facebook
Antibiotikaresistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Selv om mye er oppnådd, er det sannsynligvis fremdeles forbedringsområder i kampen mot spredning av antibiotikaresistente bakterier i Norge. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
Antibiotikaresistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Selv om mye er oppnådd, er det sannsynligvis fremdeles forbedringsområder i kampen mot spredning av antibiotikaresistente bakterier i Norge. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB

Tall for i fjor viser at forekomsten av antibiotikaresistens fortsatt er lav i bakterier hos mennesker i Norge. Folkehelseinstituttet er likevel bekymret.

– Den lave forekomsten av antibiotikaresistens i Norge skyldes lavt forbruk av antibiotika, et fordelaktig forbruksmønster og effektive tiltak mot spredning av resistente bakterier, sier Gunnar Skov Simonsen, som leder Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM) i en pressemelding. Han er tilknyttet Universitetetssykehuset i Nord-Norge og Folkehelseinstituttet (FHI).

Annonse
Annonse

NORM utgir en felles årlig rapport sammen med Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler (NORM-VET). Her presenteres data om forekomst av antibiotikaresistens og forbruk av antibiotika til mennesker og dyr.

Kan bli bedre

– Selv om mye er oppnådd, er det sannsynligvis fremdeles forbedringsområder, som for eksempel å unngå antibiotikaforskrivning til virusinfeksjoner, velge riktig antibiotika og individualisere doser eller varighet av kur, sier Simonsen.

Antall personer meldt smittet med antibiotikaresistente MRSA-bakterier i Norge har for øvrig økt noe, fra 1598 i 2021 til 1934 i 2022. Dette er fremdeles lavere enn i årene før koronapandemien.

Annonse
Annonse

FHI er mest bekymret for økningen av såkalt karbapenemase-produserende bakterier (CPO). Dette er en bakterietype som er svært resistente mot effektiv antibiotikabehandling.

Øker etter krigsutbrudd

Selv om det ennå er snakk om få utbrudd med disse bakteriene i Norge, er det en markant økning, ifølge årsrapport for 2022 for overvåkingen av antibiotikaresistens fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). I 2022 ble 180 personer meldt inn med påvist CPO i Norge, mens antallet var 70 i 2021.

Økningen ses også i andre land i Europa. FHI mener økningen sannsynligvis skyldes en kombinasjon av import fra land med høy forekomst av resistente mikrober, på grunn av økt reisevirksomhet etter pandemien, og importsmitte fra Ukraina i forbindelse med behandling av pasienter overført til norske sykehus som følge av krigen.

– Per i dag har vi veldig begrensede, noen ganger ingen effektive antibiotika som fungerer, sier overlege Miriam Sare ved FHI.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse