Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
03 oktober 2023 06:55
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har styrket seg på målingene de siste månedene. Høyre og leder Erna Solberg har gått tilbake. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har styrket seg på målingene de siste månedene. Høyre og leder Erna Solberg har gått tilbake. Foto: Heiko Junge / NTB

Arbeiderpartiet gjorde et historisk dårlig kommunevalg, men har jevnt og trutt klatret på stortingsmålingene fra et bunnpunkt i mars. Høyre går tilbake.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 19,9 prosent i gjennomsnitt på de nasjonale meningsmålingene i september, ifølge oversikten fra nettstedet Poll of polls.

Annonse
Annonse

Det er en framgang på 1,4 prosentpoeng fra august. Høyre går samtidig tilbake med 2,3 prosentpoeng fra måneden før og får en oppslutning på 28,1 prosent.

De fleste av septembermålingene er tatt opp før valget, og altså før Høyre-leder Erna Solberg avslørte at ektemannen Sindre Finnes hadde drevet med omfattende aksjetrading mens hun var statsminister i årene 2013–2021.

Vendepunkt i mars

Høyres tilbakegang og Arbeiderpartiets vekst ser ut til å være en trend på de nasjonale stortingsmålingene, altså målinger hvor folk blir spurt hva de ville stemt dersom det var stortingsvalg nå.

Mars 2023 ser ut til å avtegne seg som et vendepunkt for de to største partiene på målingene. Den måneden gjorde Arbeiderpartiet sine mest elendige stortingsmålinger på minst 20 år og fikk et snitt på 17,1 prosent.

Samtidig gjorde Høyre sine beste målinger på ti år og fikk en oppslutning på 35,5 prosent. Dermed var Høyre dobbelt så stort som Ap.

Gapet krymper

Høyre har til sammen gått tilbake 4,4 prosentpoeng fra mars, mens Ap har økt oppslutningen med 1,8 prosentpoeng. Gapet mellom partiene har dermed minket med 6,2 prosentpoeng.

En oppslutning på 19,9 prosent på siste gjennomsnittsmåling er likevel langt fra noe godt resultat for Arbeiderpartiet. Det er hele 6,4 prosentpoeng lavere enn i stortingsvalget i 2021.

Det er også lavere enn partiet oppnådde i årets lokalvalg, hvor Ap endte på 21,6 prosent nasjonalt.

Historisk lavt

På valgkvelden erkjente partileder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at det resultatet var dårlig, men han benyttet flere anledninger til å påpeke at resultatet var langt bedre enn de verste meningsmålingene.

– Vi var halvparten av Høyre. Nå er det jevnt over hele landet, og det er fordi valgkampen har vært sabla god, sa Støre i sin tale til Arbeiderpartiets valgvake.

Den første gangen Ap bikket under 20 prosent på snittmålingene i nyere tid, var i oktober i fjor. Siden den gang har de holdt seg under.

Annonse
Annonse

– Når vi begynner å komme til 19-tallet, er det historisk oppsiktsvekkende, sa valgforsker Bernt Aardal til NTB da partiet raste ned forbi 20-merket for første gang på over 20 år.

Små endringer

Senterpartiet har også styrket seg noe i tiden etter sitt bunnpunkt, som var snittmålingen på 5,2 prosent i november i fjor. Partiet går tilbake med 0,1 prosentpoeng fra august og får 6,4 prosent på septembersnittet.

Resten av stortingspartiene har også relativt små endringer fra forrige måned, kanskje med unntak av Venstre som styrker seg med 0,6 prosentpoeng.

Her er snittmålingene for resten av partiene (endring fra august i parentes):

* Frp: 12,9 prosent (+0,2)

* SV: 8,8 prosent (0)

* KrF: 3,6 prosent (+0,1)

* Venstre: 5,5 prosent (+0,6)

* MDG: 4,0 prosent (+0,1)

* Rødt: 5,1 prosent (+0,1)

* Andre partier: 5,5 prosent (-0,5)

Størst i «andre partier»-kategorien er INP, med et snitt på 2,5 prosent.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse