Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 november 2023 19:54
Del på Facebook
Frp-leder Sylvi Listhaug mener statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) dialog med Iran sender uheldige signaler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug mener statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) dialog med Iran sender uheldige signaler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) opptrer naivt når han har dialog med Iran om situasjonen i Gaza, mener Frp-leder Sylvi Listhaug.

Sylvi Listhaug reagerer på at Støre lørdag hadde telefonkontakt med presidenten i Iran, Ebrahim Raisi. I samtalen, der Støre og Raisi snakket om den humanitære situasjonen og behovet for en våpenhvile på Gazastripen, tok den norske statsministeren også opp menneskerettssituasjonen, og direkte kvinners rettigheter, i Iran.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Legitimerer ekstreme krefter

Frp-lederen mener regjeringen opptrer som nyttige idioter for regimet i Iran.

– Ikke nok med at Norge pleier kontakt med terroristorganisasjonen Hamas som kaldblodig har drept over 1400 uskyldige mennesker og tatt over 200 gisler, bare fordi de er jøder. Nå bidrar statsministeren til å legitimere de ekstreme kreftene som styrer Iran, sier Listhaug.

Hun sier at kontakten med Norge blir brukt av det iranske propagandaapparatet i Iran.

– Regjeringens dialog med regimer og terrororganisasjoner som hater alle de demokratiske verdiene vi står for, skaper svært uheldige signaler og bør ta slutt umiddelbart, sier Listhaug.

Humanitær pause

Iran er en viktig støttespiller for Hamas, og Israel anser landet som en trussel. Støre henstilte til at Iran må bidra til at det ikke skjer en opptrapping av konflikten, het det i en pressemelding Statsministerens kontor sendte ut søndag formiddag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I samtalen uttrykte Støre dyp bekymring for det økte spenningsnivået i regionen. Hovedtemaet for samtalen var situasjonen i Gaza. Støre uttrykte sterk bekymring for den humanitære situasjonen på Gazastripen.

– Norge støtter en humanitær pause. De humanitære behovene er svært store, sa Støre.

Forsvarte Israel

Støre var i samtalen tydelig på at Norge har fordømt Hamas’ terrorangrep mot sivile 7. oktober, skriver SMK videre.

Støre sa til Raisi at Israel har en klar rett til å forsvare seg, og at Norge har understreket humanitærrettens krav om forholdsmessighet og at sivile må beskyttes. Støre sa videre at gislene som er tatt til fange av Hamas, må frigis, og utenlandske borgere må slippe ut av Gaza.

Norge var det eneste av de nordiske landene som sammen med 120 andre land stemte for resolusjonen om våpenhvile i Gaza i FN forrige helg. De fire andre nordiske landene stemte avholdende, mens USA og 13 andre land stemte mot.

Tidligere under krigen i Gaza har Støre snakket med Palestinas president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu om konflikten. Allerede i den sistnevnte samtalen for litt over to uker siden ba Støre Netanyahu om rask humanitær tilgang til Gaza.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse