Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
06 november 2023 07:06
Del på Facebook
I forbindelse med handelsmåneden «Black Month» går Forbrukerrådet ut med en advarsel om «dropshipping». Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
I forbindelse med handelsmåneden «Black Month» går Forbrukerrådet ut med en advarsel om «dropshipping». Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

Tidligere har Forbrukerrådet advart mot utenlandske nettbutikker i norsk drakt før «Black Month/Week/Friday». Nå har fenomenet «dropshipping» overtatt.

Forbrukerrådet beskriver fenomenet slik: Du handler i en norsk nettbutikk som selger varer som typisk trender på Instagram eller Tiktok. Butikken har imidlertid ikke et eget varelager, og når du legger inn bestilling, bestiller den norske nettbutikken varen fra en utenlandsk leverandør.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Deretter blir varen sendt direkte til deg uten å ha vært innom den norske forhandleren på noe tidspunkt.

Kan gi høye regninger

Det kan føre til høye tollregninger og produkter som ikke lever opp til forventningene, advarer Forbrukerrådet. De skriver også at man kan bli møtt av en tom nettside dersom man ønsker å klage.

– Ønsker du å benytte deg av angreretten eller reklamere på et produkt du har kjøpt, står du i praksis på bar bakke. For forbrukervernet er dette en krise, sier forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Hun legger til at dropshipping-selgere i mange tilfeller bryter markedsføringsloven, og at selgerne faktisk er ansvarlige for at varene som selges, er som avtalt. De må også følge regelverket for angrerett.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Mer forbudte produkter

Også Miljødirektoratet er kritiske til «dropshipping», og de har sammen med sine nordiske kollegaer funnet ut at nettbutikker som tilbyr dette, i større grad selger forbudte produkter som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer.

– Det er svært alvorlig at det selges så mange produkter som inneholder farlige stoffer i strid med regelverket, og som derfor er forbudt å selge. Produktene kan skade både folks helse og miljøet, sier seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet , Mathieu Veulemans.

Ifølge en ny nordisk kontroll hadde droppshipping-nettbutikker størst brudd på regelverket, med hele 70 prosent forbudte varer.

Disse varene inneholder stoffer som kan være kreftfremkallende, gi fosterskader eller skadeeffekter på hormonreguleringen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse