Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
30 november 2023 14:20
Del på Facebook
Det var daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) t.h og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) som presenterte forslaget om konverteringsterapi i juni. Nå skal det bankes gjennom i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Det var daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) t.h og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) som presenterte forslaget om konverteringsterapi i juni. Nå skal det bankes gjennom i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak regjeringens forslag om forbud mot konverteringsterapi.

Stortinget skal stemme over saken i neste uke, men nå har partiene i familie- og kulturkomiteen kommet med sin innstilling.

Annonse
Annonse

Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, SV, Rødt og Venstre stiller seg alle bak forslaget om et forbud.

Konverteringsterapi har som mål å få homofile, transpersoner og andre til å endre sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Det blir nå forbudt med en strafferamme på inntil 3 år, og 6 år hvis overtredelsen er grov.

Forbudet mot å utføre konverteringsterapi vil ramme «den som krenker en annen ved å anvende psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter, i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

Forbudet gjelder ikke bare i Norge, men også hvis man reiser til utlandet for å utføre slike handlinger. Dessuten blir markedsføring av konverteringsterapi forbudt.

Vil sende det tilbake

Frp vil helst sende hele lovforslaget tilbake til regjeringen.

– Frp har gått grundig gjennom saken og høringssvarene. Frp støtter intensjonen i loven, men vi har derimot merket oss at flere tunge høringsinstanser, herunder Riksadvokaten, har store betenkeligheter med den juridiske holdbarheten i dette lovforslaget, sier stortingsrepresentant Hans Andreas Limi i Frp.

I sin innstilling går Frp inn for å legge til et forbehold om at forbudet ikke skal gjelde folk som er myndige og har gitt samtykke. Frp vil også ha et punkt om at foreldre og foresatte kan samtykke til å «innhente råd og veiledning for sine barn».

– Vi har gjennom komitébehandlingen forsøkt å komme med forslag til forbedringer, derav forslagene som nå ligger i innstillingen. Vi mener likevel etter en totalvurdering at det beste er at regjeringen får saken tilbake for ytterligere bearbeiding, sier Limi.

Annonse
Annonse

SV ønsker å gjøre en endring i det opprinnelige forslaget som går ut på at forbudet også skal gjelde ved påvirkning rundt «kjønnsuttrykk».

KrF stemmer mot

Rødt og KrF er ikke del av familie- og kulturkomiteen, så de er ikke med på innstillingen.

KrF opplyser at de er imot konverteringsterapi, men at de likevel kommer til å stemme imot regjeringens forslag.

– Det er en god intensjon bak lovforslaget om å forby konverteringsterapi som KrF er helt enig i. Samtidig griper regjeringens forslag så langt inn i helt sentrale rettigheter som tros- og ytringsfriheten og foreldreretten at vi ikke kan stille oss bak regjeringens forslag, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

KrF vil i stedet komme med et eget forslag.

– Vi ber regjeringen komme tilbake med en lov som sikrer at ingen barn under 18 år ved tvang skal oppleve at noen forsøker å endre deres seksuelle orientering, men som ikke kommer i konflikt med foreldreretten, tros- og ytringsfriheten og voksne samtykkendes ønske om veiledning, sier Bollestad.

Rødt støtter

Rødt varsler at de kommer til å støtte forslaget.

– Dette er en seiersdag for den skeive kampen! Nå har et bredt flertall på Stortinget gått inn for å forby den middelalderske praksisen med konverteringsterapi. At forslaget også har såpass bred støtte, er et tydelig signal til den skeive bevegelsen om at vi har tatt deres farevarsel på alvor, sier stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt i Rødt.

Senterpartiet har signalisert at de vil fristille sine egne representanter til å stemme etter egen overbevisning i saken.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 8 timer siden Demokratiets veivalg
Noen på Sunnmøre har ingen ting imot fortsatt ferge til Aukra, Otrøya og over Romsdalsfjorden. Da har de sikkert heller ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøLogikken som SVV har er at ein startar å bygge den delstrekninga som har lengst byggetid. Og det er?
Terje Sundsbø 21 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrSVV har konsekvent hatt som målsetting at hele Fergefri E39 Ålesund-Molde, dvs. både trinn 1 og 2, skal ferdigstilles samtidig. ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Slutt med svada Sve!
@Arne AlmaasSamferdselspolitikk må bygge på fakta. Du har imidlertid diktet opp egne tall, isteden for å bruke tallene fra KS2-analysen. Flott ...
Arne Almaas 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje Sundsbø Jeg ser at i siste klipp jeg la inn, så har ÅDT ganget seg opp. Men uansett så er tallene ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøSVV har vore flink med å sette opp tidsakser mellom oppstart og opning av dei ulike delstrekningane.Du kan starte med ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse