Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 desember 2023 08:48
Del på Facebook
November var kald, noe som drev strømforbruket og -prisene opp. Foto: Gorm Kallestad / NTB
November var kald, noe som drev strømforbruket og -prisene opp. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med en prisvekst på 4,8 prosent tror flere økonomer nå at det ikke blir noe rentehopp denne uka, og at rentetoppen kan være nådd.

– Utenom energi avtok prisveksten i november. Prisveksten er fortsatt høy, men er tre tideler lavere enn Norges Banks novemberprognose. Med det virker det nå mest sannsynlig at Norges Bank lar styringsrenta være uendret på torsdag, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

Annonse
Annonse

Konsumprisindeksen steg 0,5 prosent fra oktober til november. Sammenlignet med november i fjor, det vil si prisveksten over de siste tolv månedene, var prisene 4,8 prosent høyere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dette er en tolvmånedersvekst som er 0,8 prosentpoeng høyere enn i oktober.

Også sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener at de nye prisveksttallene tilsier at Norges Bank ikke offentliggjør noen ny renteheving etter styremøtet denne uka.

– Med tre dager igjen til rentemøtet er markedet rimelig skråsikre på at rentetoppen er nådd, og at det ikke blir rentehopp denne uken, sier han.

Strømprisene dro opp

Det er hovedsakelig økte strømpriser som forklarer oppgangen i prisveksten i november, ifølge SSB.

– Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden. Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

Fra oktober til november økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 24,7 prosent.

Kristiansen påpeker imidlertid at selv med kraftig oppgang i strømprisene i både oktober og november, var strømprisene fortsatt en del lavere enn på tilsvarende tidspunkt i fjor.

Påvirket av tilbudskampanjer

Tolvmånedersveksten i prisene, justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var på 5,8 prosent i november, ned 0,2 prosentpoeng fra oktober.

– Dette kan sees i sammenheng med tilbudskampanjer i slutten av november, sier Kristiansen.

Både elektronikkvarer, møbler og flybilletter falt i pris fra oktober til november. Det ble målt større prisfall på disse varegruppene fra oktober til november i år sammenlignet med i fjor, noe som trekker tolvmånedersveksten ned.

Prisene på audiovisuelt-, foto- og IT-utstyr gikk samlet ned 5,6 prosent fra oktober til november i år, mens møbler, tepper og annet gulvbelegg samlet gikk ned 3,4 prosent.

Flat utvikling

Ellers var det en relativt flat prisutvikling for de fleste varer og tjenester i november.

Annonse
Annonse

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg med 0,1 prosent fra oktober til november og er dermed 9,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Betalt husleie økte med 0,2 prosent fra oktober til november og fortsetter med det å tikke oppover. Den årlige veksten for husleie var 4,5 prosent i forrige måned.

– Dette en uvanlig sterk vekst, og vi setter dette i sammenheng med at mange løpende leiekontrakter har fått leien justert opp med høy vekst i konsumprisindeksen, mens høyere rentekostnader har ført til at leienivået for nye kontrakter også har økt, sier Kristiansen.

Endret bilde den siste måneden

Etter at SSB i forrige måned kom med tall som viste at prisene i oktober steg med 0,7 prosentpoeng, var flere økonomer sikre på at det ville bli en renteheving i desember. Nå er stemningen en annen.

– Det internasjonale bakteppet er en viktig årsak til at bildet ser annerledes ut nå enn i november, sier Haugland.

Hun nevner følgende årsaker:

* De siste ukene har det kommet tall som viser at norsk økonomi kjøler seg noe mer ned enn Norges Bank hadde sett for seg, og at rentehevingene biter.

* Oljeprisen har falt de siste ukene, noe som taler for en lavere rente.

* Markedet tror nå at rentene i landene vi handler mest med, vil bli kuttet mer og hyppigere enn tidligere anslått.

– En grunn til at Norges Bank, særlig siden juni, har måttet være aggressive med sine rentehevinger, har vært for å motvirke kronesvekkelse. Men når internasjonale renter faller så mye som nå, så trenger heller ikke rentenivået i Norge å være like høyt, sier Haugland.

Tror på rentekutt neste år

I forrige uke sa forskningsleder Thomas von Brasch i SSB at de tror at renta vil kuttes fra neste år.

– Bråstopp i boligbyggingen og svake vekstutsikter, kombinert med fallende renter og inflasjon hos våre handelspartnere, gjør at rentetoppen mest sannsynlig er nådd. Vi venter at styringsrenta blir liggende på dagens nivå til midten av 2024, før den gradvis reduseres, sa von Brasch.

Også Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank tror på rentekutt neste år.

– I sum er jeg nå nær 100 prosent sikker på rentestans og tror fortsatt vi vil kunne se første rentekutt så tidlig som i mars neste år og seinest rett før sommerferien, sier han.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Demokratiets veivalg
Noen på Sunnmøre har ingen ting imot fortsatt ferge til Aukra, Otrøya og over Romsdalsfjorden. Da har de sikkert heller ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøLogikken som SVV har er at ein startar å bygge den delstrekninga som har lengst byggetid. Og det er?
Terje Sundsbø 17 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrSVV har konsekvent hatt som målsetting at hele Fergefri E39 Ålesund-Molde, dvs. både trinn 1 og 2, skal ferdigstilles samtidig. ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Slutt med svada Sve!
@Arne AlmaasSamferdselspolitikk må bygge på fakta. Du har imidlertid diktet opp egne tall, isteden for å bruke tallene fra KS2-analysen. Flott ...
Arne Almaas 23 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje Sundsbø Jeg ser at i siste klipp jeg la inn, så har ÅDT ganget seg opp. Men uansett så er tallene ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøSVV har vore flink med å sette opp tidsakser mellom oppstart og opning av dei ulike delstrekningane.Du kan starte med ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse