Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 desember 2023 09:49
Del på Facebook
Sofie Marhaug (Rødt) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) under den muntlige spørretimen i Stortinget 25. oktober. Tirsdag blir det et nytt møte mellom de to i Stortinget når spørsmålet om strømkablene mellom Norge og Danmark blir tema. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Sofie Marhaug (Rødt) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) under den muntlige spørretimen i Stortinget 25. oktober. Tirsdag blir det et nytt møte mellom de to i Stortinget når spørsmålet om strømkablene mellom Norge og Danmark blir tema. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rødt på Stortinget vil tirsdag kreve nye svar fra olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) om fornyelsen av strømkablene til Danmark som foreldes i 2026.

Aaslands tidligere svar knyttet til de to overføringskablene SK1 og 2 som går mellom Norge og Danmark, har ikke fått Rødts medlem i Energikomiteen på Stortinget, Sofie Marhaug, til å slå seg med ro.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Tirsdag ettermiddag må Aasland svare ut hva han mente da han uttalte at en søknad om å fornye dagens to 500MW-kabler vil innebære en «vurdering av om det er samfunnsmessig rasjonelt». Marhaug vil ha statsrådens svar på hvilken vekt han setter på norsk vannkraft i slik vurdering.

Flere partier stiller seg nå kritiske til at de to snart 50 år gamle strømkablene mellom Norge og Danmark skal fornyes.

Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har uttalt til Klassekampen at han ikke vil fornye konsesjonene. Beslutningen om å fornye kraftforbindelsen ligger an til å komme på den sittende regjeringens bord.

Rødt vil ha et nei

– Rødt ønsker at regjeringen skal si nei. Vi holder med Senterpartiet, men også de i Arbeiderpartiet som vil benytte anledningen til å redusere eksportkapasiteten og prissmitten. Vi er også interessert i å spørre hva som veier tyngst: høye priser for kraftprodusentene og deres profitt eller lavere strømpriser til kundene i Sør-Norge, sier Marhaug til NTB.

Rødt er ikke de enste som er skeptiske. Heller ikke i Fremskrittspartiet er de spesielt entusiastiske over nye og moderniserte kabler som erstatning for dagens.

– Økt eksportkapasitet har gitt Norge en strømpris som er ødeleggende for norsk næringsliv og industri, og denne situasjonen må endres før en på noen måte kan inngå avtaler som igjen øker denne kapasiteten, sier energi- og miljøpolitisk talsperson Terje Halleland til NTB.

- Hvis bare Norge bidrar

Debatten mellom Aasland og dem som er skeptiske til foryngelse av strømkablene, kjennetegnes ved at når denne siden snakker om en urimelig prissmitte som rammer norsk industri og husholdninger, så er svaret om nødvendigheten av å sikre forsyningssikkerheten.

Annonse
Annonse

– Regjeringen viser til forsyningssikkerhet når de forklarer behovet for utenlandskablene, men når energien i Europa snart kun består av uregulerbar kraft, så er det Norge som bidrar med forsyningssikkerheten til Europa, og dessverre ikke motsatt, sier Halleland videre.

SV er avventende til en eventuell søknad fra Statnett, og at konsekvensene av en fornyelse med tanke på prissmitte blir kartlagt.

– Norsk industri og norske husholdninger må være tjent med at de fornyes, sier Lars Haltbrekken i SV til NTB.

Omvendt prissmitte

Danmark har en målsetting om at landet skal firedoble sin andel solenergi og landvind, samt ha mellom 1 og 4 GW havvind innen 2030. To havvindparker, Vesterhavet Syd og Nord på tilsammen 344 MW skal etter planen åpnes innen utgangen av året.

– Hvis vi nå får en veldig stor utbygging av fornybar energi i Europa, kan prissmitten også smitte oss med lavere priser. Dette forventer vi at man utreder slik at norsk industri ikke kommer tapende ut av dette, sier Haltbrekken.

Regjeringen har heller ikke støtte fra et samlet Arbeiderparti om at de aktuelle kablene bør fornyes uten videre. Arbeiderpartiets leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Marianne Sivertsen Næss, sa derimot til Klassekampen 28. november i at hun langt på vei var enig med Vedum i hans syn.

I januar uttalte lederen av Arbeiderpartiets strømutvalg, nå kunnskapsminister i regjeringen, Kari Nessa Nordtun (Ap) til Dagbladet Børsen at kablene til Danmark var vurdert av utvalget.

– Kontraktene på kablene til Danmark, som ble etablert på 70-tallet, går ut, og det er ikke gitt at Norge skal reinvestere i dem, sa Nessa Nordtun da.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse