Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
31 desember 2023 01:06
Del på Facebook
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen gratulerer Romania og Bulgaria og sier Schengen blir sterkere etter utvidelsen. Arkivfoto: Andy Wong / AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen gratulerer Romania og Bulgaria og sier Schengen blir sterkere etter utvidelsen. Arkivfoto: Andy Wong / AP / NTB

Romania og Bulgaria vil fra mars bli innlemmet i Schengen-området med åpne grenser i lufta og til sjøs, opplyser EU-kommisjonen.

– I dag er et historisk øyeblikk for Bulgaria og Romania. Og en svært stolt dag for bulgarske og rumenske borgere, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Annonse
Annonse

Lørdagens beslutning fra EU-rådet er enstemmig, ifølge EU-kommisjonen.

Torsdag opplyste regjeringene i Romania og Bulgaria at de er blitt enig med Østerrike om en delvis Schengen-tilslutning. Østerrike, som har motsatt seg å utvide den passfrie Schengen-sonen, ville ikke bekrefte avtalen, men påpekte at forhandlingene fortsatt pågår.

EU-kommisjonen sier at diskusjonene om også å oppheve kontrollen på landegrensene til Romania og Bulgaria, vil fortsette i 2024.

Styrket marked

Opptaket av de to landene i Schengen vil styrke reisevirksomheten, handel og turisme og ytterligere styrke det indre markedet, mener Kommisjonen.

Schengen-avtalen er en avtale mellom 27 europeiske land. Den går ut på at grensekontrollen mellom landene er avskaffet, samtidig som de har et omfattende politisamarbeid.

Annonse
Annonse

Norges tilknytning til Schengen-samarbeidet ble signert i 1999, og Norge ble operativt integrert i Schengen i 2001.

Krever sterkere yttergrense

Østerrike satte som betingelse til en Schengen-utvidelse at Romania og Bulgaria styrker EUs yttergrense.

Østerrike åpnet imidlertid for å slippe de to landene inn i etapper etter at de ble enige om strengere sikkerhetstiltak på grensene og fikk støtte fra andre EU-land.

Romania har sagt de mener Østerrikes opposisjon var uberettiget, med henvisning til tall fra EUs grensebyrå Frontex som viser at ulovlig grensekrysninger til Europa hovedsakelig skjer i Vest-Balkan, ikke Romania.

Ulovlig våpenhandel og narkotika- og menneskesmugling går ofte via ruter i Romania og Bulgaria. EU-kommisjonen sier imidlertid at en grundig granskning viser at landene oppfyller Schengen-kravene.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse